"Ціна зволікання – тисячі життів". Зеленський закликав Дуду допомогти Україні військовою технікою, зокрема ППО

Із Дудою Зеленський (на фото) спілкувався через відеоканал
Фото: president.gov.ua
26 березня президент України Володимир Зеленський під час відеоконференції обговорив із президентом Польщі Анджеєм Дудою російську агресію проти України. Про це повідомив сайт Офісу президента.

"Зеленський [...] подякував польському колезі за прийом українських біженців. Анджей Дуда повідомив, що станом на цей час Польща прийняла вже 2,3 млн українців. За його словами, країна забезпечує їх усім необхідним", – ідеться в повідомленні.

Також було порушено питання агресії загарбників із повітряного простору.

"Зеленський укотре наголосив на необхідності унеможливити обстріли українських міст із повітря. Президент України висловив розчарування тим, що літаки радянського виробництва, які є у східноєвропейських країн, зокрема в Польщі, досі не передані", – розповіли в ОП.

Президент України наголосив, що "публічно і ці країни, і США заявляли про готовність до такого рішення".

"Ціна зволікання з літаками – тисячі життів українців, які ми втрачаємо від ракетних та авіаційних ударів по мирних українських містах. [...] Якщо партнери не допоможуть Україні з літаками й танками, а такі можливості у них є, то існує високий ризик, що російські війська створять уже не тільки ракетну загрозу для території наших сусідів – дружніх Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та країн Балтії, – а й пряму загальновійськову. На їхніх кордонах, під їхніми містами. І підуть далі", – пояснив Зеленський.

Він вважає, що "літаки, танки та системи ППО великої дальності дали б Україні змогу реально захистити свободу" на всій території України та "переламати хід бойових дій".

У пресслужбі глави Української держави зазначили, що "коли розмова між президентами добігала кінця, Львів зазнав повітряного удару російськими ракетами", а це місто розташоване всього за 50 кілометрів від кордону з Польщею.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого, Україна просить НАТО закрити небо над країною, встановивши безпольотну зону.

Під безпольотною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка вводить такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, що хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безпольотну зону, мають просити про дозвіл на вхід у сторони, яка її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками і знищують.

Зеленський закликав Захід створити безпольотну зону над Україною або, як альтернативу, якнайшвидше надати винищувачі, щоб захистити жителів України. Прохання про створення безпольотної зони НАТО відхилив 4 березня, оскільки Альянс "не є частиною конфлікту" з Росією.

5 березня президент Росії Володимир Путін пригрозив, що розглядатиме держави, які вирішать закрити небо над Україною, як "учасників воєнного конфлікту".

16 березня генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив, що країни – члени Альянсу, як і раніше, не мають наміру створювати безпольотну зону над Україною, щоб захистити українські міста від російських бомбардувань.

Заклик України закрити небо підтримали члени Альянсу – Латвія, Литва та Естонія.