У Європарламенті закликали до демілітаризації Чорнобильської зони та позбавлення Росії права вето в ООН

Ауштрявічюс: Сьогодні безпека Чорнобильської АЕС залишається пріоритетом
Фото: ghall.com.ua

Чорнобильську зону, де зараз перебувають російські окупанти, має бути демілітаризовано або закрито безполітним простором. Про це в коментарі Guildhall заявив депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс.

"Сьогодні безпека Чорнобильської АЕС залишається пріоритетом. Російська окупація Чорнобильської зони становить серйозні ризики з погляду ядерної безпеки з урахуванням недотримання правил безпеки росіянами та постійних погроз щось зробити з АЕС. Ми маємо вимагати від МАГАТЕ негайно скерувати свою делегацію для оцінювання ситуації з безпекою на АЕС, щоб вони дали свої рекомендації", – наголосив Ауштрявічюс.

Також він вважає, що необхідно юридично вирішити питання з правом вето РФ, завдяки якому вона блокує рішення Ради Безпеки ООН.

"Щодо участі ООН та скерування спеціальної місії для гарантування безпеки, то це велика проблема, поки росіяни можуть накладати вето на рішення Ради Безпеки. РФ мають виключити з ООН або зупинити її членство, право вето РФ в ООН – це проблема, і ми маємо знайти її юридичне вирішення. РФ мають виключити з ООН або зупинити її членство, інакше ООН – це повністю корумпована організація", – сказав політик.

Він зазначив, що підтримує демілітаризацію Чорнобильської зони або введення там безполітної зони, але сумнівається, що Росія погодиться на це.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого, у перший день вторгнення, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у Київській області та взяли в заручники персонал. Військові пройшли по території зони відчуження важкою технікою, піднявши шар забрудненого ґрунту та пилу, спровокували погіршення радіаційної обстановки й тепер зазнають впливу радіації, інформували в Національній академії наук України.

6 березня керівник ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомив, що до російських військових, які захопили Чорнобильську АЕС, "ще 1 тис. додаткових загарбників під'їхала й розмістилася на станції". За його інформацією, РФ використовує захоплені українські атомні станції як військові бази.

Про те, що дії окупантів можуть призвести до детонації боєприпасів та пошкодження об'єкта ЧАЕС "Укриття", заявив 29 березня Генштаб ЗСУ.

У РНБО України зазначили, що транспортування та зберігання російською армією боєприпасів поруч із Чорнобильською атомною електростанцією становить загрозу для ЧАЕС та всієї Європи, й опублікували фотопідтвердження загроз для атомної станції.

29 березня стало відомо, що в Україну для термінової технічної допомоги прибув генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.