У Москві відкриють пункт вербування найманців у міграційному центрі. Дума дозволила давати їм громадянство РФ за рік служби

Брак охочих воювати проти України російська влада намагається компенсувати наймом громадян із країн Центральної Азії
Фото: ЕРА
Московська мерія планує відкрити представництва міністерства оборони Росії в міграційному центрі. Мер російської столиці Сергій Собянін заявив про це на своєму сайті.

Він нагадав, що 20 вересня Державна дума РФ спростила процедуру набуття громадянства для іноземців, які уклали контракт про службу в армії. Раніше, щоб отримати російський паспорт, їм потрібно було відслужити три роки, тепер досить року.

Собянін зазначив, що у службі єдиного вікна для мігрантів у Сахаровому уряд Москви найближчим часом розгорне "повноцінну інфраструктуру сприяння" міноборони для вербування іноземців.

"Міські служби зроблять усе необхідне, щоб укладання контрактів було максимально зручним для громадян", – написав мер.

Про те, що брак охочих воювати проти України російська влада намагається компенсувати найманням громадян із країн Центральної Азії, 17 серпня повідомляло Головне управління розвідки Міноборони України.

За його даними, першість у цьому питанні належить Московському регіону – для формування нових армійських підрозділів місцеве керівництво дало вказівку співробітникам військових комісаріатів та відділів поліції "проводити агітаційні заходи" з громадянами Узбекистану, Таджикистану і Киргизстану.

Крім грошей, тим, хто погодиться підписати контракт, пропонують також російське громадянство.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації" України.

28 травня Генштаб ЗСУ повідомляв, що у РФ проводять приховану мобілізацію.

Український військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" оцінив мобілізаційний ресурс Росії в 17 млн осіб. Але оголошувати мобілізацію влада країни-агресора не хоче, оскільки це дуже сильно дестабілізує ситуацію в самій РФ, вважає він.

Представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький 28 серпня повідомив, що Росія збільшує мобілізаційні резерви і планує мобілізувати приблизно 90 тис. військовослужбовців. За даними ГУР, армія РФ відчула кадровий голод одразу після вторгнення в Україну.

Наразі Росія зупинила відправлення нових підрозділів в Україну через недовіру окупантів до командування, заявили 12 вересня в Генштабі ЗСУ.

20 вересня Держдума збільшила до 10 років колонії покарання за здавання в полон та покидання місця служби.