У НАТО не вважають, що українське військове керівництво не має плану війни – ЗМІ

У НАТО висловилися про готовність ЗСУ до подальшої війни
Фото: EPA

Заяви і припущення про те, що керівництво Збройних сил України не має плану досягнення воєнних цілей, які звучать в Україні, є некоректними. Про це заявив високопоставлений військовий чиновник НАТО на брифінгу у Брюсселі 29 листопада, повідомляє "Європейська правда".

Генерал Альянсу, який спілкувався на умовах анонімності, зазначив, що партнери України не нав'язують ЗСУ конкретного підходу у веденні війни, оскільки вважають, що ЗСУ ефективніше визначають планування самостійно, а завдання союзників – підтримувати Україну, надаючи необхідне озброєння.

Він спростував припущення, які звучать від окремих політиків в Україні, що у головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного "немає плану". За словами представника НАТО, Залужний точно описує ситуацію, але й слова президента України Володимира Зеленського про те, що просування не є досить швидким, теж правда.

"Залужний не стверджував, що у нього немає плану. Бо в нього є план! Але втілення цього плану – надзвичайно складна задача, навіть із тією підтримкою, яку Захід надає Україні", – пояснив чиновник.

В Альянсі наголошують на важливості окремих успішних операцій ЗСУ. За словами генерала, успіхи України в Чорному морі доводять, що вона "надзвичайно успішна і має план для досягнення успіху".

Контекст:

26 листопада нардепка ("Слуга народу") Мар'яна Безугла заявила у Facebook, що Залужний не надав плану війни на 2024 рік, тому військове керівництво України "має піти".

Про те, що Генштаб ЗСУ має надати "план війни" на наступний рік, в інтерв'ю, опублікованому 24 листопада, заявляв також голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Водночас у коментарі "Суспільному" секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Роман Костенко сказав, що Залужний не мав подавати план і його не вимагали на комітеті.

Частина депутатів зі "Слуги народу" вимагає виключити Безуглу з фракції після її заяви. "Більшість депутатів обурені поведінкою Безуглої", – заявив неназваний нардеп із фракції. Окрім того, у Раду внесли проєкт постанови про звільнення Безуглої з посади заступника голови комітету з питань нацбезпеки.

Сама Безугла заявила, що не вважає помилкою свої слова. Вона пояснила свої заяви тим, що так, як вона, "з нардепів ніхто так глибоко не занурювався в те, що відбувається у ЗСУ".