Угорщина підвищила ціну на паливо для іноземців

Рішення, озвучене Гуляшем, дозволяє продаж палива за фіксованою ціною лише власникам автомобілів з угорською реєстрацією
Фото: ЕРА
Уряд Угорщини ввів обмеження на продаж бензину, про це 26 травня повідомив керівник канцелярії прем'єр-міністра Угорщини Гергель Гуляш на пресконференції, її транслювали у Facebook політика.

Минулої осені, як повідомляв канал Еuronewsуряд країни заморозив ціни на рівні 480 форинтів (приблизно $1,32) за літр бензину або дизельного палива. Це значно нижче, ніж у сусідніх країнах, що спровокувало так званий бензиновий туризм.  

Рішення, озвучене Гуляшем, дозволяє продаж палива за цією ціною лише власникам автомобілів з угорською реєстрацією. Для іноземців діятиме ринкова вартість.  

Уряд прем'єра Віктора Орбана пояснює цей захід підвищенням енергетичної безпеки. 25 травня влада ввела у країні "надзвичайний воєнний стан", який, за словами Орбана, має допомогти захистити громадян від економічних наслідків вторгнення Росії в Україну.

Контекст:

Угорщина – остання країна, яка блокує введення Євросоюзом нафтового ембарго проти РФ, через її війну проти України. The Wall Street Journal писало, що ЄС має намір дати відтермінування Угорщині на 20 місяців. Politico зазначало, що Євросоюз розглядає компенсацію Угорщині за підтримку нафтового ембарго проти Росії.

12 травня міністр закордонних справ країни Петер Сіярто заявив, що Угорщині потрібно вкласти в модернізацію інфраструктури сотні мільйонів євро, щоб відмовитися від російської нафти.

Financial Times повідомило 24 травня, що Орбан відмовляється обговорювати нафтове ембарго проти Росії на зустрічі лідерів Євросоюзу у Брюсселі 30–31 травня. У листі голові Євроради Шарлю Мішелю він попередив, що пропоновані санкції проти Росії, до яких би входило ембарго на російську нафту, спричинять "серйозні проблеми з постачанням" в Угорщині і підірвуть її життєво важливі інтереси у сфері енергетичної безпеки.