Україна буде членом ЄС – глава Європарламенту

Метсола: Я багато чому навчилася в українців, але запам'ятаю назавжди слова вашого національного поета Тараса Шевченка: "Борітеся поборете"
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram
Глава Європарламенту Роберта Метсола 4 березня, спілкуючись з українськими студентами у Львові, висловила впевненість, що Україна стане членом Європейського союзу. Відео бесіди Метсоли, а також президента України Володимира Зеленського зі студентами опубліковано на YouTube-каналі Офісу президента України.

"Я хочу сказати від імені всього Європейського союзу, що ви будете членом ЄС. І Європа, і ЄС будуть і вашою домівкою", – сказала вона, звертаючись до студентів.

Метсола зазначила, що для цього студентам потрібно й далі вчитися і пожартувала: "Я не тисну, звичайно" – і пояснила, що майбутнє України залежить, зокрема, від таланту нинішніх студентів і єдності, "незалежно від того, із якого ви регіону".

Глава ЄП розповіла, що сьогодні відвідала цвинтар, де поховано українських захисників, які загинули після початку повномасштабної війни, зокрема в ті дні, коли вона навесні минулого року приїжджала в Київ.

"Це вчить нас тому, наскільки важливим є життя, наскільки важливі жертви заради майбутнього України. Ми підтримуватимемо вас до самої перемоги. Я багато чому навчилася в українців, але я запам'ятаю назавжди слова вашого національного поета Тараса Шевченка: "Борітеся – поборете". Це правда", – додала Метсола.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювати виконання цих рекомендацій почнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв'ю, опублікованому 2 січня 2023 року, що Євросоюз ще не готовий до ухвалення рішення стосовно початку переговорів щодо членства України в альянсі.

Водночас у Єврокомісії вказали на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, зазначили в Офісі президента.

2023 року Україна прагне розпочати переговори про членство в ЄС, заявляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 3 січня. 2 лютого він зазначив, що Україна до кінця року хоче бути готовою до переговорів, а до кінця 2024-го – до членства в ЄС.

За словами Зеленського, Україна виконала 72% угоди про асоціацію з ЄС.