Український омбудсмен обговорив із представниками Ватикану порушення прав українських дітей окупантами

"Україна повинна звільнити всю свою територію, бо це єдиний механізм захисту дітей", сказав Лубінець делегації Ватикану
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро | Ombudsman Dmytro Lubinets / Telegram

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 5 червня зустрівся зі спецпредставником Ватикану кардиналом Маттео Дзуппі, який прибув до України за дорученням папи римського, а також апостольським нунцієм в Україні архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом.

"Представив делегації з Ватикану спеціальну доповідь "Нерозквітлі" про порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях і в Росії, інформаційні матеріали щодо порушень прав людини в Україні внаслідок збройної агресії РФ. Розповів, що кожна українська дитина, яка знаходиться в Україні, й та, що виїхала за кордон, відчула на собі наслідки війни", – написав Лубінець у Telegram за підсумками зустрічі.

Він нагадав, що окупанти масово вивозять українських дітей з тимчасово окупованих територій до РФ.

"Ми не знаємо ні точну кількість, ні де вони знаходяться. Втім, нам вдається повертати дітей додому, й кожна така історія – це як окрема спецоперація", – зазначив омбудсмен.

Він окремо звернув увагу представників делегації на питання повернення цивільних заручників, утримуваних РФ.

"Нам не відома точна цифра. Однак це десятки тисяч громадян України, серед яких є священники греко-католицької й римо-католицької церков", – сказав Лубінець.

Омбудсмен висловив переконання, що цей приїзд представників Ватикану в Україну "вкотре продемонструє, хто агресор, а хто жертва".

"Україна повинна звільнити всю свою територію, бо це єдиний механізм захисту дітей", – резюмував Лубінець.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим й окупувала частину Донецької і Луганської областей.

За даними Офісу генерального прокурора України, з початку повномасштабного вторгнення в Україні загинуло щонайменше 485 дітей, поранено 1005 осіб.

Як повідомляють на державному порталі "Діти війни", з України депортовано щонайменше 19 505 дітей. Повернути вдалося лише 371.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук заявляла, що оскільки частина території України перебуває в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій депортацію українських дітей назвала геноцидом.