В ОПУ заявили, що швидке отримання Україною зброї знизить ціни на всіх континентах

Розв'язавши війну проти України, РФ спровокувала глобальне зростання цін, зазначив Подоляк
Фото: president.gov.ua
Швидке отримання Києвом зброї від західних союзників знизить глобальне зростання цін у всьому світі через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Таку думку 16 травня у Twitter висловив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

"Україна – годувальниця світу. Розв'язавши цю війну, Кремль спровокував глобальне зростання цін. Що швидше ми отримаємо зброю, то швидше звільнимо свої території. Що швидше звільнимо території, то нижчими стануть ціни на всіх континентах. Пряма залежність. Ухвалюйте рішення", – написав Подоляк.

Контекст:

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

Директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Біслі заявив, що війна в Україні може стати причиною зростання світових цін на харчові продукти, що призведе до катастрофічних наслідків для найбідніших верств населення у різних країнах. Він сказав, що від постачання зернових з України дуже залежать Ємен, Сирія, Туніс та Ліван.

За даними аналітичного сайта The Observatory of Economic Complexity, Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, на її частку припадає понад 18% міжнародного експорту. Україна є п'ятим за величиною експортером пшениці (після Росії, Франції, США та Канади), на її частку припадає приблизно 7% світових продажів.

В ООН вважають, що наслідки конфлікту, пов'язані з продовольством, відчують Єгипет, Туреччина, Бангладеш та Іран, які купують понад 60% пшениці в Росії та Україні, а також Ліван, Туніс, Ємен, Лівія та Пакистан, які також дуже залежать від постачання пшениці із цих двох країн.

За даними ООН, вторгнення РФ в Україну призведе до продовольчої кризи, яка торкнеться п'ятої частини населення планети – 1,7 млрд жителів Землі.

Експерти громадської організації "Українська природоохоронна група" припускають, що через воєнні дії в Україні не буде засіяно або тимчасово будуть недоступними 202 600 км&³2; земель, що становить приблизно 34% усієї площі суші України.

Якщо Росія і далі блокуватиме українські морські порти, багатьом країнам світу загрожує продовольча криза та голод, заявив 25 квітня президент України Володимир Зеленський.