В Україні ввели воєнний стан. Що це означає

Воєнний стан через напад РФ ввели в Україні з 5.30 24 лютого
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України на засіданні 24 лютого проголосувала за введення в країні воєнного стану, відповідний указ №64/2022 підписав президент Володимир Зеленський.

Як зазначають на сайті глави держави, воєнний стан через вторгнення РФ ввели в Україні з 5.30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Через це тимчасово можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України.

Зокрема, Зеленський своїм указом зупинив дію таких статей Конституції:

  • Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла;
  • Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції;
  • Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя;
  • Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України;
  • Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки та слова, вільне вираження поглядів і переконань;
  • Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обиратися та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї та проводити збори, мітинги, походи та демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування;
  • Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності;
  • Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом;
  • Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно вибирає або на яку вільно погоджується;
  • Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів;
  • Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Крім того, згідно з указом, вводять "тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені п.1 ст. 8 закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Запровадити план забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, а також забезпечити відповідне фінансування президент доручив Кабміну.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій разом з обласними, Київською міською державною адміністрацією, іншими держорганами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності мусять "привести єдину державну систему цивільного захисту, її функціональні та територіальні підсистеми у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період".

Водночас ОДА, КМДА, органи місцевого самоврядування мають утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у введенні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

Проінформувати генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини та громадянина Зеленський доручив МЗС України.

Як повідомляє "BBC News Україна", головні зміни після введення в Україні воєнного стану стосуються повноважень військового командування. Зокрема, воно видає обов'язкові для виконання накази та директиви щодо забезпечення оборони, громадської безпеки та порядку, здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Контролювати виконання обмежень, прописаних в указі Зеленського про воєнний стан, зможуть головнокомандувач ЗСУ, командувач Об'єднаних сил, командири формувань і з'єднань (у співпраці з військовими адміністраціями).

29 грудня 2021 року Кабмін України ухвалив кілька постанов, що деталізують порядок введення цих обмежень.

Зокрема, військові командири разом із військовими адміністраціями (у разі їх створення) можуть самостійно або із залученням органів влади ухвалювати рішення щодо введення заборони або обмеження на вибір місцеперебування чи проживання людей.

Також військове керівництво може вводити особливий режим роботи об'єктів держзначення та життєдіяльності населення, трудовий обов'язок для громадян і примусово відчужувати їхнє майно для потреб оборони, забороняти виїзд громадян з певної території або, навпаки, оголошувати їхню евакуацію.

За наказом коменданта силовики матимуть право безперешкодно перевіряти громадян, проводити обшуки у їхніх помешканнях і транспортних засобах.

Воєнний стан передбачає також можливість обмежити використання мобільного зв'язку.

Контекст:

Приблизно о 5.00 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію" російських військ в Україні. Він заявив, що її мета – "демілітаризація та денацифікація України".

Після звернення Путіна в багатьох містах України, зокрема у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, почали повідомляти про звуки вибухів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України. "Це загарбницька війна. Україна захищатиметься і переможе. Світ може і повинен зупинити Путіна. Час діяти – прямо зараз", – написав дипломат у Twitter.

За даними радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Росія завдала ударів по центрах військового управління, аеродромів, військових складів у Києві, Харкові, Дніпрі та інших містах. "Ідуть артилерійські обстріли кордону", – повідомив він. За інформацією МВС, територію України обстрілюють, зокрема з реактивних систем залпового вогню "Град".

Держприкордонслужба України повідомила, що Росія атакувала кордон України у п'яти областях (Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській), зокрема з боку Білорусі. Також РФ проводить атаку з боку тимчасово окупованого Криму, розповіли прикордонники.

За інформацією МВС та Держприкордонслужби, унаслідок обстрілів загинуло 12 людей, є поранені та зниклі безвісти.

Президент України Володимир Зеленський уранці 24 лютого оголосив про введення воєнного стану по всій країні. Верховна Рада затвердила це рішення. Президент закликав українців не панікувати та "робити все, що потрібно, для підтримки Збройних сил України".

У Міністерстві внутрішніх справ України порадили громадянам до оповіщення сирени перебувати вдома, але підготувати "тривожні валізки".