Великобританія оголосила про нові санкції через російські псевдовибори на окупованих територіях України

Великобританія запровадила санкції проти РФ через незаконні вибори
Фото: EPA

Великобританія ввела санкції проти російських чиновників, причетних до нещодавніх фіктивних виборів у Херсонській, Запорізькій, Донецькій і Луганській областях України, а також у незаконно анексованому Криму. Про це йдеться в заяві британського міністерства закордонних справ, опублікованій 29 вересня.

Санкції також спрямовано проти чиновників, які брали участь у торішніх фіктивних референдумах, організованих з метою узаконити спробу анексії української території.

"Великобританія занесла 11 нових пунктів [до санкційного списку] у відповідь на спроби країни-агресора Росії використати фіктивні вибори для легітимізації свого незаконного контролю над Херсоном, Запоріжжям, Донецьком, Луганськом і Кримом, які є частиною суверенної території України", – ідеться в заяві.

Серед тих, кого занесли до списку, є організація й високопосадовці, які безпосередньо діяли з метою підірвати Україну й поставити під загрозу її територіальну цілісність, зазначили у британському МЗС. Під санкції потрапила вся Центральна виборча комісія (ЦВК) Росії, секретарка ЦВК Наталія Бударіна, окупаційний "голова" так званої Херсонської обласної адміністрації Андрій Алексенко, окупаційна "голова" так званої виборчої комісії у Херсоні Марина Захарова.

У МЗС Великобританії підкреслили, що українське населення, яке проживає на територіях, котрі тимчасово контролює РФ, пережило масштабні звірства з боку російських сил, включно з катуваннями, сексуальним насильством і масовою примусовою депортацією.

"Росія прагнула знищити українську культуру й самобутність, прагнучи зміцнити свої незаконні претензії на українську територію, зокрема через насильницьке видавання російських паспортів і нав'язування російського законодавства, засобів масової інформації, освіти й валюти. Як останню марну спробу нормалізувати нелегітимний російський контроль над українською територією Росія організувала незаконні фіктивні вибори на початку цього місяця. Ці вибори є черговим порушенням територіальної цілісності України та Статуту ООН", – ідеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі зазначив, що фальшиві вибори Росії – це прозора й марна спроба легітимізувати свій незаконний контроль над суверенною українською територією. "Ви не можете проводити "вибори" в чужій країні", – наголосив він.

У заяві йдеться, що Великобританія ніколи не визнає претензій Росії на українську територію.

У відповідь на російське вторгнення в Україну Великобританія вже ввела санкції проти 1600 фізичних і юридичних осіб, зазначили у відомстві. 

Контекст:

8–10 вересня у Росії відбулися регіональні вибори. Протягом цих днів окупанти провели "вибори" і в тимчасово захоплених українських регіонах – на окупованих частинах Донецької, Луганської, Запорізької й Херсонської областей, а також у Криму. Пропагандистське агентство ТАСС повідомило, що "вибори" на окупованих територіях відбулися нібито за високої явки виборців – від 65% до 76%. Окупанти заявили, що в усіх цих регіонах перемогу здобула "Единая Россия". У МЗС України відповіли, що не можна перемогти в тому, чого не було.

Українська влада закликала українців, які там живуть, не брати участі в "голосуванні", а СБУ встановила 3,5 тис. колаборантів і їхніх російських кураторів, які брали участь в організації виборів, а також кандидатів, котрі висували свої кандидатури.

Верховна Рада закликала інші держави й міжнародні організації не визнавати псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України.

США, Євросоюз, Канада, Японія та інші країни засудили фіктивні вибори на окупованих територіях України. Міністри G7 назвали їх "пропагандистським трюком".