"Усвідомили, що РФ не може перемогти нас військовим шляхом". Данілов відповів на заяву Шойгу про "постконфліктне врегулювання"

У РФ готують свої політичні проєкти, зазначив Данілов
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Заява глави міноборони країни-агресора РФ Сергія Шойгу про готовність до постконфліктного врегулювання української кризи свідчить про відсутність можливості перемогти Україну у воєнний спосіб. Таку думку 1 листопада в ефірі національного телемарафону висловив секретар РНБО Олексій Данілов, відеозапис опубліковано у YouTube каналу "Рада".

Шойгу, виступаючи в Пекіні на Сяньшанському безпековому форумі, заявив 30 жовтня, що Москва готова "до політичних дискусій на реалістичних засадах" – "як щодо постконфліктного врегулювання української кризи, так і щодо параметрів подальшого співіснування із Заходом загалом".

"Вони усвідомили, що перемогти нас військовим шляхом спроможностей у РФ немає, – відреагував в ефірі телемарафону Данілов. – Тому вони зараз будуть запускати інший план… це тільки внутрішня дестабілізація. Вони готують свої політичні проєкти, вони готують російськомовну фронду, яка у нас була постійно присутня у Верховній Раді. Вони зараз готують наступні свої політичні проєкти, умовно кажучи, "Партія регіонів №3". Вони зараз збираються відроджувати рухи, які вже давно були на політичному цвинтарі... Цим питанням вони зараз активно займаються".

Данілов, коментуючи повідомлення про нібито смерть президента країни-агресора РФ Володимира Путіна, назвав їх передвиборчою спецоперацією Росії.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей. 5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський сказав, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з Путіним це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. У жовтні президент України ввів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатували "неможливість проведення переговорів із Путіним".

Путін 12 вересня 2023 року стверджував, що першим кроком до діалогу може стати скасування указу Зеленського щодо заборони переговорів із ним.