Від початку доби на Донбасі поранено чотирьох українських військовослужбовців – штаб ООС

У поранених стан різного ступеня тяжкості, зазначили у штабі ООС

Фото: Командування Медичних сил Збройних Сил України / Facebook
21 лютого на Донбасі внаслідок дій бойовиків поранення дістало четверо українських військовослужбовців, поінформував пресцентр штабу операції Об'єднаних сил (ООС).

"Станом на 17.00 21 лютого з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 54 порушення, 45 із яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. [...] Унаслідок обстрілів чотири військовослужбовці отримали осколкові поранення та знаходяться у лікувальному закладі. Стан здоров’я – різної важкості", – ідеться в повідомленні.

За даними штабу ООС, бойовики в понеділок відкривали вогонь у районі понад 30 населених пунктів. Найчастіше обстрілювали Водяне та Щастя – по п'ять разів.

"Об'єднані сили контролюють ситуацію та адекватно реагують на потенційні загрози з боку ворога", – наголосили у пресцентрі.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

17 лютого 2022 року на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, було обстріляно 30 населених пунктів на підконтрольній Україні території, до того ж під удар потрапили дитячий садок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждали двоє військових та п'ятеро цивільних.

18 лютого обстріли на Донбасі продовжилися, протягом доби бойовики 66 разів порушили режим тиші. 19 лютого на Донбасі бойовики здійснили 136 обстрілів, 20-го – 80.

На тлі цього бойовики "ЛНР" та "ДНР" оголосили про евакуацію населення ОРЛО та ОРДО до Росії. Ватажок угруповання "ЛНР" Леонід Пасічник, заяву якого опублікували ЗМІ бойовиків, зокрема, стверджує, що ЗСУ сформували "велике ударне угруповання" і нібито планують "глибокий прорив" в ОРЛО.

Також бойовики оголосили мобілізацію  на окупованій території Донбасу.

Інформацію, яку поширюють російські ЗМІ про нібито обстріли з боку ЗСУ, зокрема по російській території, у штабі операції Об'єднаних сил називають фейком і пропагандою для нагнітання ситуації.