Зеленський: Ми вистояли протягом цих трьох місяців завдяки десяткам тисяч подвигів і ціною десятків тисяч життів

Зеленський повідомив, що надав звання Героїв України 155 громадянам, 75 із них посмертно
Фото: president.gov.ua
За час повномасштабного вторгнення Росії – це вже 90 днів – державними нагородами за внесок в оборону України було відзначено понад 15 тис. осіб. Про це президент країни Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні 24 травня, текст наводить сайт президента.

Зеленський нагадав, що західні розвідки не прогнозували, що Україні вдасться так довго відбивати ворога. Цього не припускали і в РФ, вважає президент.

"І це те, що спонукає світ зовсім по-іншому дивитися на нашу землю, на Україну. Це три місяці воєнних злочинів російських окупантів. Три місяці їхніх ударів, руйнувань, блокади. І три місяці масових подвигів наших людей, які захищають свою власну землю, свою власну країну, – розповів президент. – 115 227 українців і українок відзначені державними нагородами. Із них 12 550 військовослужбовців Збройних сил України, 1801 воїн Нацгвардії, 205 прикордонників, 182 поліцейські, 167 працівників Служби безпеки України, 138 представників Державної служби з надзвичайних ситуацій, 99 воїнів Головного управління розвідки, 38 працівників Держспецзв'язку".

Також, за словами Зеленського, нагороджено співробітників Управління держохорони, Служби зовнішньої розвідки, Національного антикорупційного бюро, Держбюро розслідувань і Служби судової охорони.

Звання Героїв України надано 155 українцям, 75 із них – посмертно. Крім того, президент повідомив, що вже деокуповано 1016 населених пунктів.

"Кожна  з таких цифр – це історія. Історія надзвичайної сміливості й самопожертви. Це героїчний захист Маріуполя. Це успіхи в битвах за Київ, за Чернігів, Суми й Харків. Це героїчна оборона на Донбасі. Це захист Одеси, Миколаєва та всього нашого півдня. Це протести та спротив у тих містах і тих громадах України, які нам ще належить звільнити. Маємо памʼятати завжди, що вистояли протягом цих трьох місяців завдяки десяткам тисяч подвигів усіх, хто захищає державу. І ціною десятків тисяч життів українок і українців, яких убили окупанти", – додав Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія веде війну проти України з 2014 року, коли вона окупувала Крим та розпочала бойові дії на Донбасі. Увесь цей час Кремль не визнавав присутності РФ на сході України. 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Він називає це "спецоперацією".

За даними Служби безпеки України, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну протягом трьох днів. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.

Зараз РФ зосередила свої війська на Донбасі, для наступу там вона кинула всю міць армії, що залишилася, сказав Зеленський.