Зеленський: Росія ракетним ударом по Україні відзначила чергову річницю підписання Будапештського меморандуму

Російський терор знову зачіпає і сусідні з Україною держави, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Росія масованою ракетною атакою по енергооб'єктах України 5 грудня відзначила чергову річницю підписання Будапештського меморандуму.

Про це 5 грудня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Документа, чия доля дає відповіді на багато і сьогоднішніх запитань про Росію. Щось просто підписати із цими терористами – миру не буде. Щось просто погодити з ними – точно порушать. Віддати Росії хоча б щось із елементів безпеки інших означає нову війну", – сказав президент.

Тому і необхідне "принципове продовження наявної політики сумлінних держав світу", наголосив Зеленський.

"Тільки демонтаж російських терористичних можливостей, тільки звільнення всієї нашої землі і тільки притягнення вбивць до відповідальності може дати мир. Вірю, прийдемо до цього", – наголосив глава держави.

За словами Зеленського, російський терор знову зачіпає і сусідні з Україною держави.

"Знову – перебої з електрикою в Молдові. І це вкотре доводить, що російська здатність до таких масованих терористичних ударів – це загроза не одній лише Україні, а всьому нашому регіону. Як мінімум. Коли один терорист дестабілізує життя всіх, це спільне завдання – зупинити терор", – резюмував президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська під час масованого удару по Україні 5 грудня випустили понад 70 ракет, ЗСУ збили більше ніж 60, повідомило командування Повітряних сил. Росіяни провели три хвилі обстрілів. Загинуло четверо людей, зазначив Зеленський.

Пуски здійснювали з літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95МС із району Каспійського моря та Волгодонська Ростовської області, з кораблів Чорноморського флоту РФ, з далеких бомбардувальників Ту-22М3 з акваторії Чорного моря, а також за допомогою винищувачів Су-35, розповіло командування ПС ЗСУ.

Унаслідок ракетної атаки були влучання в об'єкти енергетичної інфраструктури України, повідомили у компанії "Укренерго". По всій Україні ввели екстрені вимкнення електроенергії через ракетну атаку Росії.

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету та кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія у 2014 році порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі. Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

У січні 2021 року Зеленський заявив, що невиконання Будапештського меморандуму означає, що будь-які домовленості у світі "помножені на нуль".