Зеленський у зверненні до керівництва Німеччини: У єдності ми можемо завершити російську агресію вже цього року

Зеленський: Ніхто більше не наважиться на агресію проти іншого народу, якщо знатиме, що вільний світ захистить цей народ. Ми можемо це забезпечити разом із вами!
Фото: president.gov.ua
Єдність України, Німеччини й усього вільного світу допоможуть Україні перемогти вже цього року та захистити безпеку її сусідів і всієї Європи, заявив президент України Володимир Зеленський.

Про це він сказав у зверненні до учасників заходу федерального президента Німеччини, присвяченого солідарності з Україною. На заході були присутні президент Франк-Вальтер Штайнмаєр і канцлер Олаф Шольц. Текст опублікував Офіс президента України.

"Сьогодні рік, як усе змінилося… Те, до чого за десятиліття миру звик вільний світ, виявилося тим, за що треба воювати. Не спрацювала дипломатія. Не спрацювала наявна у світі архітектура безпеки. Не спрацювала стара європейська надія, що економічні зв'язки здатні втримати від руху російські танкові колони. Але було й те, що спрацювало. Передусім єдність. Єдність України, Німеччини, всього вільного світу. І рішучість. Рішучість у захисті основ нашого з вами життя", – сказав президент.

Він наголосив, що українці воюють за елементарну безпеку, за свою свободу й життя. За даними Зеленського, окупованими залишаються 1877 українських міст і сіл, і росіяни прагнуть збільшити цю кількість "і додати ще мільйони зламаних доль до вже зламаних".

Він нагадав, що Маріуполь Донецької області зруйновано на 90% і залишки пошкоджених будинків окупанти зносять, щоб перетворити на бетонну крихту для будівництва доріг.

"Ми маємо зробити все можливе і неможливе, щоб не дати Росії переробити на бетонну крихту Україну, наших сусідів і всю Європу, до якої хоче дотягнутися російський реваншизм. Чи нам по силах перемогти? Так, ми здатні на це. У єдності. Рішуче і незламно. Ми здатні завершити російську агресію вже цього року", – наголосив Зеленський.

Він згадав про допомогу Німеччини у захисті від російського терору й подякував за підтримку, віру в Україну та українців. Президент наголосив, що Німеччина була з Україною від перших хвилин російського вторгнення і буде з нею у день перемоги.

"Зараз той час, коли нашою сміливістю і нашою зброєю можна повернути мир і створити історично важливий запобіжник для будь-яких агресій. Ніхто більше не наважиться на агресію проти іншого народу, коли знатиме, що вільний світ захистить цей народ... Ми можемо це забезпечити – разом із вами! Разом з усіма у світі, хто цінує життя", – резюмував Зеленський.

Контекст:

Німеччина з початку війни у 2014 році надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо надання зброї в зони конфлікту і погодилася надавати озброєння в Україну.

ЗСУ, зокрема, вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, зенітні установки Gepard, систему ППО, реактивні системи залпового вогню, каски, обмундирування, намети, медикаменти.

Уряд ФРН довго вагався, але 5 січня 2023 року ухвалив рішення надати Україні танки Leopard 2 і дозволити іншим країнам їхній реекспорт.

У зверненні в річницю повномасштабного вторгнення РФ Шольц пообіцяв, що Німеччина і далі підтримуватиме українців "стільки, скільки це буде необхідно", і підкреслив, що "зробить усе, щоб не допустити ескалації війни, прямої конфронтації між Росією й НАТО".