Зеленський відповів на петицію про можливість демобілізації українців, які прослужили рік після мобілізації

Зеленський доручив прем'єру "комплексно опрацювати" питання, порушене в петиції
Фото: president.gov.ua
Петиція з проханням дозволити демобілізацію за бажанням для українських військовослужбовців, які прослужили один рік після мобілізації, набрала 25 тис. голосів, необхідних для розгляду. 1 грудня президент України Володимир Зеленський відповів на звернення.

Петицію розмістили 5 вересня.

"Враховуючи нову реальність російської повномасштабної агресії, невизначеність терміну остаточної перемоги, імовірне збереження російської загрози навіть після завершення війни, а також керуючись Конституцією України та принципом справедливості, необхідно обмежити термін мобілізації кожної окремої людини, а також гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для людей, котрі відслужили встановлений термін", – ідеться в петиції.

Автор петиції Антон Водяний запропонував "обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін і демобілізований, на визначений час, але не менше п'яти років залежно від необхідного у певний період розміру армії та загальної кількості наявних військовозобов'язаних".

Відповідаючи на петицію, Зеленський зазначив, що, згідно з Конституцією, "захист Вітчизни, незалежності й територіальної цілісності України є обов'язком громадян України", і підкреслив, що призов військовозобов'язаних на військову службу під час мобілізації, проходження ними військової служби й звільнення з неї прописано у законодавстві.

"Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, звільняються з військової служби під час воєнного стану [...] зокрема за віком, за станом здоров'я, у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, через сімейні обставини або з визначених названим законом України поважних причин", – пояснив він.

Зеленський підкреслив, що в законі немає інших підстав для демобілізації, і повідомив, що звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням "комплексно опрацювати порушені в електронній петиції питання та про результати їхнього розгляду проінформувати автора".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Автор петиції, письменник Артем Чапай (Антон Водяний – його справжнє ім'я), який служить у ЗСУ, прокоментував відповідь Зеленського у Facebook.

"Що ж, пан верховний вирішили, що це норм, коли одні служать безстроково, а інші – ні. Well", – написав він.

Контекст:

Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію вранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну.

Рада продовжувала воєнний стан уже п'ять разів. 16 листопада парламент продовжив воєнний стан до 19 лютого.

Воєнний стан передбачає заборону на виїзд за кордон для чоловіків у віці 18–60 років, окрім особливих випадків. Зокрема, виїжджати можуть чоловіки, які мають трьох або більше неповнолітніх дітей, а також моряки, але за погодженням із військкоматом.