Зеленський: Воєнна мета України – повернути території станом на 24 лютого, змусити РФ звільнити все – неможливо

Питання Донбасу Зеленський назвав складним
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський вважає, що найближчою метою України у війні проти російських окупантів має бути повернення під контроль української влади територій станом на 24 лютого, дату масштабного вторгнення, заявив він 27 березня в інтерв'ю низці російських ЗМІ, зокрема "Медузі".

Воєнну мету України президента попросив сформулювати один із журналістів.

"Максимально зменшити кількість жертв, скоротити строки цієї війни, вивести війська Російської Федерації на компромісні території – а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди. Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни", – сказав Зеленський.

Він назвав такий варіант розвитку подій компромісом.

"Поверніться туди, із чого все почалося, і там ми спробуємо врегулювати питання Донбасу, складне питання Донбасу. [...] Мені не 70 років, у мене точно є час. Але я тут ненадовго, і після мене прийде людина гідна. Я хочу закінчити цю війну, я не хочу, щоб у нас були сотні тисяч загиблих… Я цього не хочу… І тому силовий напад я не розглядав – ні на Донбас, ні на Крим. Бо глибоко розумію, скільки тисяч людей наших загинуло. І якою була б ціна цих територій, нехай навіть відвойованих", – пояснив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ "демілітаризація та денацифікація України".

Прессекретар президента Туреччини Реджепа Ердогана Ібрагім Калин говорив, що у розмові з Ердоганом президент РФ Володимир Путін озвучив шість вимог до України: нейтралітет і відмова від майбутнього вступу в НАТО; демілітаризація та взаємне надання гарантій безпеки за австрійською моделлю; "денацифікація"; скасування "перешкод" широкого вживання російської мови; визнання "ДНР" і "ЛНР"; визнання анексованого Криму територією Росії.

За словами Зеленського, пріоритети України на переговорах такі: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності. Вимогу "денацифікації" та "демілітаризації" Україна обговорювати не збирається, заявив він 27 березня.

Переговори між Росією та Україною щодо припинення бойових дій ведуть із 28 лютого. Уже відбулося три очні раунди, потім у відеоформаті. Наступний очний раунд заплановано на 28–30 березнязустрічі відбудуться в Туреччині.