Зеленський заявив, що 60 тис. тонн зерна, знищені внаслідок російської атаки, було призначено для Китаю

Весь світ має бути зацікавлений у тому, щоб припинити терористичні удари РФ, переконаний Зеленський
Фото: president.gov.ua

В українських портах, атакованих 19 липня країною-окупантом Росією, зберігали приблизно 1 млн тонн продовольства. Про це президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні 19 липня, стенограму якого опублікувала пресслужба Офісу президента.

На думку Зеленського, удар окупантів по українських портах доводить, що їхня мета – не тільки Україна й життя українців.

"У портах, які були атаковані сьогодні, зберігається близько 1 млн тонн продовольства. Саме той обсяг, який уже давно мав би бути доставлений у країни-споживачі в Африці, в Азії", – сказав президент.

Глава держави наголосив, що 60 тис. тонн агропродукції, які зберігали в портовому терміналі (у Чорноморську), котрий постраждав від російської атаки найбільше, було призначено для відправлення до Китаю.

"Тобто всіх це зачіпає – російський терор. Кожен у світі має бути зацікавлений у притягненні Росії до відповідальності за терор", – наголосив Зеленський.

За словами українського лідера, 19 липня він провів зустріч із керівницею Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер, де тему продовольчої безпеки також обговорювали.

"Напередодні вона [Пауер] була в Одесі й абсолютно розуміє і значення наших портів для продовольчої безпеки світу, і російську загрозу світовій стабільності. Ми детально обговорили сьогодні можливості захисту нашої інфраструктури, нашу глобальну роль. І дуже важливо, що USAID готове й надалі працювати з Україною для підтримки економічної активності в нашій країні, розвитку підприємств, підтримки робочих місць. Вдячний за цю підтримку!" – заявив Зеленський.

Контекст:

Окупанти в ніч проти 19 липня атакували Україну дронами-камікадзе й ракетами.

Сили оборони знищили 23 ударні БПЛА типу Shahed-136/131 із 32, випущених російськими окупантами, 13 із 16 ракет "Калібр" і одну керовану авіаційну ракету Х-59. Росіяни під час атаки також застосували шість крилатих ракет "Онікс" із берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим), а також вісім крилатих ракет Х-22.

В уряді України поінформували, що РФ обстріляла порти Одеса і Чорноморськ. "Уночі... Росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в портах. Пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Напередодні вночі була атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі "зернового коридору". У результаті пошкоджено резервуари та причали Одеського порту", – наголосив віцепрем'єр Олександр Кубраков.

Під час російського удару по порту Чорноморськ було знищено 60 тис. тонн зерна, повідомили у Мінагрополітики. Для повноцінного відновлення пошкоджених цієї ночі об'єктів знадобиться щонайменше рік, додали у відомстві.

За даними ОГПУ, унаслідок наймасштабнішого обстрілу окупантами Одеської області постраждало не менше ніж 10 цивільних, зокрема дев'ятирічний хлопчик.