Зеленський закликав Клінтона "використати особистий авторитет" для привернення уваги світу до ядерного терору Росії на ЗАЕС

Зеленський (праворуч) 8 серпня провів розмову у форматі відеоконференції з Клінтоном (на екрані)
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 8 серпня провів розмову у форматі відеоконференції із 42-м президентом США Біллом Клінтоном.

Про це глава Української держави повідомив у Facebook.

"Надзвичайно важливо, щоб суспільства, де свобода й демократія є базовими цінностями, не втрачали відчуття актуальності війни в Україні. Вдячний [...] Біллу Клінтону за розмову та особисту підтримку нашої держави", – написав Зеленський.

У розмові із Клінтоном президент зазначив, що США допомагають Україні "не дати Росії заморозити конфлікт" –  "саме те, чого прагне Росія".

"Ми добре знаємо, що відбувається із "замороженими конфліктами". Це розтягується на роки, десятки років. Ми не можемо цього допустити", – наголосив Зеленський, його цитує пресцентр Офісу президента.

Зазначають, що Зеленський закликав Клінтона "використати особистий авторитет" для привернення уваги до обстрілів та мінування окупантами Запорізької АЕС і ядерного терору Росії.

"Для нас дуже важливо, щоб суспільства, де свобода й демократія є базовими цінностями, не втрачали відчуття актуальності війни в Україні. Саме тому такі розмови, як ця, є для нас дуже корисними", – заявив президент.

Сторони також обговорили питання оборонних потреб України та подальшого посилення санкцій проти Росії.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Запорізька АЕС працює під контролем російських військових із 4 березня, вони призначили військового начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має погоджувати всі свої дії.

У липні в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти завозять на територію ЗАЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. 21 липня "Енергоатом" повідомив, що окупанти розмістили техніку, зброю та боєприпаси у машинному залі енергоблока ЗАЕС.

5 серпня окупанти двічі за день обстріляли Запорізьку АЕС – спочатку з артилерії, а потім із РСЗВ, повідомляли в компанії "Енергоатом". Після ударів на ЗАЕС від'єднали від енергосистеми та перевели у резерв 4-й енергоблок. За оцінкою "Енергоатому", окупанти провокаційними обстрілами намагаються домогтися знеструмлення станції.

Увечері 6 серпня окупанти обстріляли майданчик ЗАЕС поряд зі сховищем відпрацьованого ядерного палива, поранено одну людину, повідомили в "Енергоатомі".

8 серпня "Енергоатом" попередив, що на Запорізькій АЕС є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.