Зеленський: Завтра починається історичний тиждень для України

Зеленський вважає, що Росія посилить свою ворожу активність на тлі розгляду Європейською радою питання щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні, опублікованому 19 червня у YouTube пресслужбою глави держави, розповів, що з 20 червня розпочнеться історичний для України тиждень, протягом якого очікують на рішення щодо надання країні статусу кандидата у члени ЄС.

"Завтра починається справді історичний тиждень. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Європейського союзу про статус кандидатства для України. Уже є позитивне рішення Єврокомісії, і наприкінці нового тижня буде відповідь Європейської ради. Я думаю, для всіх очевидно, що від 1991 року було небагато настільки доленосних рішень для України, як ми очікуємо зараз. І я впевнений, що інтересам усієї Європи відповідає тільки позитивне рішення", – сказав президент.

Він анонсував свої звернення до європейців і запевнив, що має намір використати "кожну можливість, щоб захистити європейську перспективу для України, для кожного з нас і щоб зібрати для нас нових прихильників".

"Очевидно, що варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. Спеціально – показово. Саме цього тижня. І не тільки проти України, але й й інших країн Європи. Ми готуємося. Ми готові. Попереджаємо партнерів", – додав президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент 1 березня закликав інституції ЄС працювати над тим, щоб надати Україні статус кандидата, а 8 червня підтримав резолюцію із закликом надати Україні статусу кандидата. Відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

16 червня під час візиту до Києва лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії виступили за негайне надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Президент Франції Еммануель Макрон додав, що головні країни Євросоюзу домовилися надати цей статус Україні безумовно і вже потім висунути низку умов.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові

Засідання Європейської ради, на якому з урахуванням рекомендацій Єврокомісії ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться 23–24 червня.