ЗСУ спростували заяви про захоплення окупантами Табаївки під Куп'янськом

ЗСУ борються за Табаївку, але за ситуацією можуть відійти на вигідні позиції, щоб зберегти людей, зазначив Фітьо
Фото: 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка / Facebook

Українські військові ведуть бої за село Табаївка в Куп'янському районі Харківської області, заяви про його взяття російськими окупантами неправдиві. Про це заявив начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо в коментарі "Еспресо", опублікованому 29 січня.

"Те, що противник зараз у своїх пабліках вихваляється Табаївкою, не відповідає дійсності. Там відбуваються бойові дії, відповідно, ніякої Табаївки ворог не захопив. Мінімальні просування на цій території – усе, на що спромоглися загарбники. А з нашої сторони основне – зберегти життя військовослужбовців", – зазначив речник.

Фітьо додав, що якщо ЗСУ мають можливість перейти на вигідніші рубежі, щоб зайняти оборону, а потім перейти до наступальних дій і покращити тактичне положення, то це буде зроблено.

27 січня голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявляв, що російські окупаційні війська відновили інтенсивні наступальні дії в Харківській області, найскладніша ситуація в районах Синьківки й Табаївки.

Аналітики американського Інституту вивчення війни ISW зазначили у звіті за 27 січня, що армія РФ, імовірно, просунулася на захід від Синьківки (на північний схід від Куп'янська). Водночас в ISW підкреслили, що не мають доказів, які підтверджують заяви російських пропагандистів-"воєнкорів" про нібито захоплення Табаївки армією РФ.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку широкомасштабної війни  24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на 3 лютого 2023 року під окупацією залишалося 29 населених пунктів області, повідомляли в ОВА. 21 січня 2024 року в ЗСУ заявили, що українські військові відійшли від Крохмального Куп'янського району, у безлюдне село зайшли росіяни. Окупанти зазнають у Крохмальному втрат унаслідок обстрілів, повідомляли після цього ЗСУ.

Окупанти й далі щодня обстрілюють населені пункти Харківської області та регулярно – Харків.

В ОВА повідомили в середині грудня, що навколо Куп'янська зводять кільцеву лінію оборони за зразком Харкова.

3 січня 2024 року командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив у Telegram, що на куп'янському напрямку тривають щоденні штурми російських військ поблизу населеного пункту Синьківка для створення плацдарму і подальшого наступу на Куп'янськ.