Добкін: Путіну потрібно вибиратися з тієї ями, куди він потрапив і перестав бути рівним серед рівних. Він хоче знайти рішення, але в Україні ніхто йому цього не дозволяє

Добкін: Мінські угоди сьогодні – уже не чинний документ, який ніколи не працюватиме
Фото надане телеканалом NewsOne

Президент РФ Володимир Путін ізольований, йому ставлять такі умови, на які він не піде, сказав народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

У президента РФ Володимира Путіна "цілий мішок допущених помилок", він перестав бути "рівним серед рівних", сказав народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін в ефірі авторської програми головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман "Бацман LIVE" на каналі NewsOne.

"У нового президента України буде великий запас довіри. Як світової спільноти, так і всередині країни. Він ще не наробив стільки дурниць, щоб його припинили поважати чи довіряти йому. У Путіна у самого величезний шлейф, цілий мішок допущених помилок. Йому самому потрібно вибиратися з тієї ями, куди він потрапив. Він перестав бути рівним серед рівних. Він ізольований. Він хоче знайти рішення, але тут, в Україні, ніхто йому цього не дозволяє. Йому ставлять такі умови, на які він не піде. А компроміс полягає в тому, що ми, для того щоб виторгувати для себе те, що для нас важливіше за все (не чіпляйтеся за слово "виторгувати", я в гарному сенсі його вживаю, будь-які переговори – це так чи інакше торг), повинні поступитися менш важливим", – зазначив він.

Добкін додав, що "без цього нічого не буде".

За його словами, Україна повинна була б отримати, крім миру, "колосальні преференції" для бізнесу на території країн Митного союзу.

"Росія, на мою думку, повинна буде покривати іншим країнам Митного союзу витрати того, що Україна здобуде максимально пільгові умови. Україна повинна буде взяти зобов'язання передавати частину зароблених завдяки цим пільгам коштів на відновлення тих територій Донбасу, які максимально постраждали від конфлікту. Це перше. Друге. Повернути Донбас мало. З Донбасом потрібно відразу знаходити компроміс, нехай навіть розтягнутий у часі. Без зрозумілого рішення чи наміток рішення щодо Криму ніхто не буде розмовляти і серйозно сприймати тему Донбасу. Тому що будь-яка ескалація, будь-яке невигідне Росії рішення – і на Донбасі спалахне все з новою силою, ніхто не зупинить. Там дуже багато в повітрі образи, зруйнованих доль, багато помсти. Це тільки з роками пройде. Ми це через сито не просіємо і не приберемо штучно", – сказав Добкін.

Добкін: Януковичу треба було залишитися і померти поруч із тими, хто готовий був померти разом із ним. Читайте повну версію інтерв'ю

На його думку, домовлятися про долю України має президент країни і глава російської держави.

"Коли вони вийдуть із готовим рішенням, його повинні будуть підтримати лідери європейських держав. Тільки в такому форматі. Мінські угоди сьогодні – уже не чинний документ, який ніколи не працюватиме", – наголосив Добкін.

Після анексії Криму, у квітні 2014 року, на сході України почався воєнний конфлікт, який триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

У лютому 2017 року секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що на територію Донбасу щодня завозять із Росії нову техніку і зброю.

У січні 2017 року міністр оборони України Степан Полторак заявив, що на Донбасі перебуває п'ять тисяч кадрових російських військових. За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, на сході України є до 40 тис. бойовиків, найманців і російських військових.