"Документи райських островів": юридична компанія Appleby заявила, що стала об'єктом хакерської атаки

Appleby спростовує наявність своєї штаб-квартири на Бермудських островах
Фото: EPA

Діяльність юридичної компанії Appleby, архів якої опублікував Міжнародний консорціум незалежних журналістів, була абсолютно законною, ніхто із співробітників компанії не причетний до витоку документів. Про це йдеться в заяві на сайті Appleby.

Після публікації розслідувань Paradise Papers міжнародна юридична компанія Appleby, архів якої став надбанням журналістів, опублікувала на своєму сайті заяву, у якій наголошено, що жодних незаконних операцій вона не проводила.

"Ми є юридичною фірмою, яка... консультує клієнтів, як вести бізнес у межах закону. Для нас неприйнятне порушення законів", – ідеться в заяві від 5 листопада.

В Appleby заявили, що документи, які потрапили в розпорядження журналістів, було викрадено під час хакерської атаки.

"Ми є не об'єктом витоку, а об'єктом серйозного злочину. Було здійснено комп'ютерний злам, дії хакерів були дуже професійними... До цього можуть бути причетними співробітники Appleby", – стверджують у компанії.

"Ми розчаровані тим, що журналісти вирішили використовувати інформацію, отриману незаконно", – додали автори заяви.

Також Appleby звернула увагу, що всупереч твердженням ЗМІ, не є підприємством з Бермудських островів. Фірмою керують із 10 офісів у різних країнах світу, у неї немає штаб-квартири, ідеться на сайті компанії.

5 листопада о 20.00 за Києвом одночасно 400 журналістів у 67 країнах опублікували розслідування про офшори чиновників, політиків, великих підприємців і артистів.

Матеріали архіву компанії Appleby, що мають назву Paradise Papers ("Документи райських островів") з анонімних джерел отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung, яка поділилася інформацією з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Деталей про походження документів – загалом їх понад 13 млн – Süddeutsche Zeitung не розкриває.