Глава міноборони Нідерландів уважає, що її країна перебуває у стані кібервійни з Росією

Бейлевелд керує міністерством оборони Нідерландів
Фото: government.nl

Втручання хакерів, пов'язаних із РФ, у вибори в низці країн міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд назвала "справді небезпечним".

Нідерланди перебувають у стані кібервійни з Росією. Про це 14 жовтня в ефірі телеканала WNL заявила міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд.

Коментуючи спроби хакерів, пов'язаних із РФ,  втрутитися у вибори в низці країн, зокрема у США у 2016 році, міністр зазначила, що те, чим займаються росіяни, "справді небезпечно".

У телепрограмі зазначають, що відносини між Нідерландами і Росією погіршилися після 2014 року, коли російською ракетою на окупованому Донбасі збили літак рейсу МН17 із пасажирами з Нідерландів.

4 жовтня влада Нідерландів повідомила, що у квітні 2018 року з країни було вислано чотирьох росіян, які, за даними місцевих чиновників, планували вчинити кібератаку на Організацію із заборони хімічної зброї. Підозрювані працювали на Головне управління Генштабу РФ, заявили в міністерстві оборони Нідерландів. Бейлевелд назвала імена висланих: Олексій Моренець, Євген Серебряков, Олег Сотников і Олексій Мінін.

Голландське міноборони того самого дня опублікувало доказ шпигунської діяльності висланих росіян. Як випливає з оприлюднених матеріалів, спецслужбам вдалося дістати доступ до комп'ютера викритих співробітників ГРУ.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 8 жовтня заявив, що нічого таємного у поїздці звинувачених у шпигунстві російських фахівців до Гааги не було, офіційних протестів Москві Нідерланди не заявляли.