Хакери зламали сайт великого підрядника ФСБ

Матеріали розробок IT-підрядника ФСБ стали доступні хакерам
Фото: pixabay.com

Московська IT-компанія "Сайтек" вела приблизно 20 непублічних проєктів у інтересах російських спецслужб. Про ці розробки стало відомо після зламування внутрішньої мережі компанії.

Хакери з угруповання @0V1ru$ зламали внутрішню мережу великого підрядника російських спецслужб, московської IT-компанії "Сайтек", і передали матеріали хакерській спільноті Digital Revolution. Вона, зі свого боку, 18 липня оприлюднила частину даних у Twitter, а також поділилася ними зі ЗМІ, пише "Русская служба ВВС".

Це найбільший в історії витік даних про роботу російських спецслужб в інтернеті, загальний обсяг інформації – не менше ніж 7,5 ТБ, зазначає ВВС.

Завантажений хакерами архів свідчить, що "Сайтек" виконувала роботи за щонайменше 20 непублічними IT-проєктами, замовленими ФСБ та іншими російськими відомствами. Грифа про державну таємницю або секретність на документах немає.

Один із проєктів "Наутілус-С" було створено 2012 року, щоб деанонімізувати користувачів браузера Tor. Одним із результатів цієї роботи мала стати "база даних про користувачів і комп'ютери, що активно використовують Tor-мережі", ідеться в документах, які злили хакери.

У межах науково-дослідної роботи "Нагорода", здійснюваної у 2013–2014 роках, "Сайтеку" належало дослідити "можливості розробки комплексу проникнення і прихованого використання ресурсів пірингових і гібридних мереж". Зокрема, тривав пошук вразливостей програми BitTorrent, за допомогою якої мільйони користувачів завантажують файли з найбільшого торент-трекера RuTracker.

Замовником роботи з назвою "Наставник" була, імовірно, радіоелектронна розвідка ФСБ. Мета – моніторинг електронної пошти за вибором замовника. Проєкт було розраховано на 2013–2014 роки.

Найсвіжіший проєкт із добірки, яку розіслали хакери, датовано 2018 роком. Програма "Податок-3" дала б змогу в ручному режимі прибирати з інформаційної системи Федеральної податкової служби РФ дані про осіб, які перебувають під держохороною або держзахистом, зауважує "Русская служба ВВС".

Журналістам не вдалося зв'язатися з компанією "Сайтек" для одержання коментарів.