Заарештованих співробітників Центру інформаційної безпеки ФСБ запідозрили у переданні США даних про російських хакерів – ЗМІ

За даними ЗМІ, хакерське угруповання "Шалтай-Болтай" покривав співробітник ФСБ
Фото: ЕРА

Співробітники Центру інформаційної безпеки ФСБ могли передати США дані про хакерів із Росії в межах негласного партнерства російських спецслужб зі своїми американськими колегами, заявило джерело "Дождя".

Співробітників Центру інформаційної безпеки (ЦІБ) ФСБ Росії, заарештованих за державну зраду у грудні 2016 року, підозрюють у переданні американській розвідці імен російських хакерів, повідомляє телеканал "Дождь" із посиланням на джерела.

Співрозмовники телеканала стверджують, що заарештовані заступник керівника ЦІБ ФСБ Сергій Михайлов, оперуповноважений ЦІБ Дмитро Докучаєв, керівник одного з відділів "Лаборатории Касперского" Руслан Стоянов і Георгій Фомченков, якого агентство Reuters називало колишнім співробітником ФСБ, передавали американській розвідці імена російських хакерів, яких потім затримували в усьому світі.

Нині в Росії співробітникам ЦІБ ФСБ висунули обвинувачення в державній зраді, однак його суті не розкривають.

Як розповіли співрозмовники "Дождя", унаслідок оброблення інформації, отриманої від "групи Михайлова", відбувся гучний арешт у 2014 році на Мальдівах Романа Селезньова – сина депутата Держдуми від ЛДПР Валерія Селезньова. Нині Селезньова-молодшого визнано у США винним у кібершахрайстві на суму  $170 млн і засуджено до 27 років ув'язнення.

Одним зі свідків обвинувачення у "справі Михайлова" також став власник компанії Chronopay Павло Врубльовський, якого у 2013 році засудили в Росії до 2,5 років позбавлення волі за організацію DDoS-атак. Про це "Дождю" розповіло джерело в оточенні Стоянова та підтвердив сам Врубльовський.

У лютому 2017 року Reurets повідомляло, що у своїх свідченнях бізнесмен звинувачував Михайлова та його оточення в тому, що вони передали американським спецслужбам через закордонні компанії відомості про бізнес Врубльовського.

Джерело "Дождя" вважає, що Михайлов здійснив держзраду в корисливих цілях. Водночас, за версією співрозмовника телеканала в кіберспільноті, це було радше негласне партнерство російських спецслужб з американськими колегами, оскільки російських хакерів, які живуть за кордоном і атакують зарубіжні компанії, легше було притягнути до відповідальності у США.

У січні 2017 року російський телеканал "Царьград" із посиланням на власні джерела в правоохоронних органах повідомив, що Михайлов міг бути куратором і покровителем хакерів групи "Шалтай-Болтай", про яких стало відомо у 2014 році. Вони заявили про себе публікацією поштових архівів російських політиків, а також зламами соцмереж чиновників і політиків, зокрема Twitter прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Хакери з "Шалтая-Болтая" також зламали пошту головреда "Царьграда" Олександра Дугіна й опублікували список політиків, яких він хотів "активніше включити в інформаційну політику Росії" за їхню позицію "проти американської гегемонії на користь однополярного світу".

25 січня російське видання "Коммерсантъ" повідомило про арешт топ-менеджера "Лаборатории Касперского" Руслана Стоянова за підозрою в державній зраді. За даними видання, арешт може бути пов'язаний із розслідуванням, у якому фігурує Михайлов. Джерела видання повідомили, що останній, по суті, "курирує весь інтернет-бізнес у країні".