Ілларіонов: Думаю, Facebook здасться Роскомнагляду

Ілларіонов: Росіяни, які цінують особисту свободу і privacy, вибиратимуть, куди піти з Facebook
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Соціальна мережа Facebook прийме вимоги Роскомнагляду і передасть владі РФ доступ до персональних даних російських користувачів, розповів екс-радник президента Росії Андрій Ілларіонов в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Facebook не захоче втрачати російський ринок, тому прийме вимоги Роскомнагляду, передасть владі РФ доступ до персональних даних російських користувачів і погодиться, щоб сервери Facebook були розташовані у Росії. Таку думку висловив російський економіст і політолог, екс-радник президента Російської Федерації Андрій Ілларіонов в авторській програмі Олесі Бацман "БАЦМАН" на каналі "112 Україна".

"Нічого нового немає під місяцем. Думаю, Facebook здасться. Адже вони здалися, коли аналогічні вимоги висунула китайська влада. І все. Там, правда, не вимагали видання особистих даних. Але врешті-решт китайські вимоги Facebook прийняв. Не відкидаю того, що вони і в Росії так учинять. Усе-таки це великі ринки", – розповів він.

Політолог зазначив, що Facebook і зараз є "не найбільш прозорою для спецслужб системою", а в разі передання даних владі стане абсолютно відкритим.

"Росіяни, які цінують особисту свободу і privacy, вибиратимуть, куди піти з Facebook. А якщо залишаться у цій соцмережі, отже, будуть готові поділитися своєю інформацією із "всевидячим оком" і "зацікавленим вухом", – підсумував Ілларіонов.

Ілларіонов: Ми з Путіним займалися взаємним вербуванням. Читайте повну версію інтерв'ю

У вересні 2015 року набули чинності поправки до закону РФ "Про персональні дані". За ними будь-яка російська або закордонна компанія, орієнтована на роботу з російськими користувачами, має забезпечувати запис, систематизацію, накопичення, зберігання, уточнення персональних даних росіян із використанням баз даних, розташованих на території РФ.

26 вересня 2017 року голова Роскомнагляду Олександр Жаров заявив, що 2018 року у країні можуть заблокувати Facebook, якщо соцмережа не виконає закону про локалізацію персональних даних.