Євросоюз схвалив ремдесивір як засіб проти COVID-19

Ремдесивір – перший лікарський засіб, який із 25 червня дозволено застосовувати в Євросоюзі при COVID-19
Фото: EPA

Через пандемію дозвіл на використання ремдесивіру Єврокомісія видала протягом одного тижня після рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів, хоча зазвичай минає не менше як 67 днів.

Європейська комісія видала дозвіл на продаж лікарського засобу ремдесивір, зробивши його першим лікарським засобом, дозволеним на рівні ЄС для лікування COVID-19. Про це йдеться на сайті ЄК.

Дозвіл було видано за прискореною процедурою після рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів (EMA).

"Дані про ремдесивір було оцінено протягом винятково коротких термінів за допомогою процедури гнучкої перевірки, підходу, який EMA використовує під час надзвичайних ситуацій у сфері суспільної охорони здоров'я", – ідеться в повідомленні.

У ЄС додали, що через пандемію дозвіл було видано протягом одного тижня після рекомендації EMA, хоча зазвичай минає не менше ніж 67 днів.

Ремдесивір – перший лікарський засіб, який із 25 червня дозволено застосовувати в Євросоюзі під час коронавірусної інфекції дорослим і підліткам із 12 років. Його розробила американська біофармацевтична компанія Gilead Sciences Inc. 2015 року. Препарат застосовували під час епідемії лихоманки Ебола в Африці, а також для лікування коронавірусних інфекцій SARS та MERS.

Препарат ремдесивір входить в український протокол лікування коронавірусної інфекції COVID-19, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов 19 квітня. МОЗ хоче закупити цей лікарський засіб і привезти його в Україну за допомогою дипломатичних каналів.

Наприкінці червня США скупили майже всі американські запаси й майбутні партії ремдесивіру на три місяці наперед.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі сягнула майже 10,4 млн, із них приблизно 5,36 млн одужало, а 511 тис. померли.