Канада заявляє про "безпрецедентний" потік біженців зі США

Частіше до Канади нелегалами приїжджають гаїтяни
Фото: ЕРА

У поліції Канади повідомили, що за останні два тижні приблизно 4 тис. осіб нелегально перетнули кордон зі США.

У Канаді заявили, що зіткнулися з "безпрецедентною" кількістю шукачів притулку, які перетнули кордон зі США. Про це повідомив представник поліції країни Клод Кастонгей, пише CNN.

Він зазначив, що правоохоронці Канади ще ніколи не стикалися з такою кількістю мігрантів.

У провінції Квебек протягом останніх шести тижнів поліція перехопила майже 7 тис. нелегалів. Тільки за останні два тижні 3,8 тис. людей перебралися зі США до Канади.

За словами правоохоронців, потік нелегалів ніяк не позначається на безпеці країни.

"Приїзд до Канади із проханням про надання притулку в Канаді не є гарантією постійного проживання в Канаді", – зазначив представник міністерства імміграції Луї Дюмас.

У поліції підкреслили, що від 80 до 85% нелегалів є уродженцями Гаїті.

За даними CNN, багато гаїтян їде до Канади зі страху втратити свій статус у США після  обрання президентом Дональда Трампа.

Гаїтяни мають спеціальний статус на перебування у США, який діє тільки до кінця поточного року. Такий статус їм надали після руйнівного землетрусу у 2010 році.

27 січня 2017 року Трамп підписав указ, який вводив "екстремально жорсткі заходи перевірки" людей, які прибувають до країни. Він забороняв в'їзд у США громадянам Ірану, Іраку, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану. Трамп зазначав, що указ не спрямований проти мусульман.

4 лютого Федеральний суд у Сіетлі (штат Вашингтон) призупинив дію указу, 9 лютого Федеральний апеляційний суд США підтримав рішення суду в Сіетлі.

6 березня Трамп підписав новий імміграційний указ, згідно з яким Ірак виключили зі списку сімох країн, громадянам яких заборонено в'їзд на територію США. В'їзд громадянам Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану повинні були заборонити на 90 днів.

15 березня суд штату Гаваї заблокував новий міграційний указ Трампа, 16 березня це зробив суд у Меріленді.

Трамп назвав призупинення дії указу "безпрецедентним перевищенням суддівських повноважень". Він додав, що конституція дає президенту право призупинити імміграцію, якщо він уважатиме, що це в інтересах США.

26 червня Верховний суд США частково розблокував міграційний указ Трампа.