Касьянов: Сьогоднішня риторика, що Росія досягла дна, відштовхнулася і стрибає вгору, – розмови для бідних

Касьянов: Санкції проти РФ, звісно, працюють
Фото: EPA

Санкції проти Росії працюють, заявив екс-прем'єр-міністр РФ Михайло Касьянов у інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Колишній прем'єр-міністр РФ Михайло Касьянов у ефірі авторської програми засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона на каналі "112 Україна" заявив, що не бачить у найближчій перспективі джерел економічного зростання в Росії.

На думку Касьянова, головна причина падіння російської економіки – нездатність нинішньої російської влади проводити реформи.

"А реформи країні потрібні. За останні 10 років, коли ціна на нафту зросла, бажання реформувати у російських державних діячів зникло. Як тільки нафта впала з $120 до $60, а потім ще нижче, з'ясувалося, що залежність Росії від експорту нафти настільки висока, що грошей у країни немає. Це, я повторюю, головна причина економічного спаду, згортання економіки. А санкції посилили і розвинули цю проблему, оскільки російські банки і промисловість живилися коштом дешевих кредитів з-за кордону, передусім. І раптом ринки для рефінансування виявилися закритими", – сказав він.

Це, за словами Касьянова, є причиною зупинки економічного зростання у РФ.

"Тому вся сьогоднішня риторика, що ми досягли дна, відштовхнулися і стрибаємо вгору, – це розмови для бідних. Ми бачимо маніпуляцію статистикою, приблизно таку, як у Радянському Союзі: вже дійшли і до цього. Санкції, звісно, працюють. Ті, які спрямовані проти державної газової і нафтової промисловості, позбавили ці корпорації обладнання, яке їм дуже необхідне для розроблення нових родовищ, і навіть того, яке необхідне для підтримки дебету наявних свердловин", – заявив екс-прем'єр РФ.

Він уважає, що незабаром почнеться падіння обсягів видобутку нафти.

"Усі фактори працюють у комплексі: нездатність проводити реформи, західні санкції, жахлива внутрішня і зовнішня політика, яку російська влада веде, плюс тиск на бізнес. Триває переділ власності, та інвестиційний клімат у країні просто жахливий. Немає російських інвесторів, не кажучи вже про іноземних, які згорнули всі свої інвестиційні плани. Хтось закінчує раніше розпочаті проекти, а хтось навіть і не дивиться вже у наш бік. Не видно у найближчій перспективі джерел економічного зростання у моїй країні", – сказав Касьянов.

Касьянов: Єльцин шкодував, що вибрав Путіна своїм наступником і під час нашої зустрічі мені прямо про це сказав. Читайте повну версію інтерв'ю

США запровадили економічні санкції проти РФ у 2014 році – відразу після анексії Криму і початку бойових дій на сході України. 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон про нові обмежувальні заходи щодо Росії, Ірану і КНДР.

Документ скорочує максимальний термін кредитування російських банків, які перебувають під санкціями, до 14 днів, а для компаній нафтогазового сектору – до 30 днів. Також президент США може застосувати санкції до осіб, які мають намір вкласти у будівництво російських експортних трубопроводів понад $5 млн на рік або $1 млн одноразово.

13 вересня спецдоповідач ООН Ідріс Джазаїрі повідомив, що з 2014 року Росія втратила через санкції $55 млрд.