Мілов: Продажі "Газпрому" в колишній СРСР – на історичних мінімумах. Цей ринок ми втратили

Мілов: Дорожче вже не буде, і надприбутків більше не буде
Фото: ЕРА

Російський опозиціонер Володимир Мілов зазначив, що "Газпром" продає в країни колишнього СРСР менше ніж 12 млрд м³ газу за квартал, з яких половину об'єму купує Білорусь.

При зростанні виручки на 4,5% операційний прибуток російського "Газпрому" знизився майже на 3% через зростання операційних витрат більш ніж на 50 млрд рублів ($882,7 млн). Про це розповів у Facebook російський опозиційний політик Володимир Мілов, проаналізувавши звітність російського газового монополіста за перший квартал 2017 року.

Він зазначив, що "величезною брилою" на "Газпром" тиснуть дві найбільші статті витрат – покупні газ і нафта й оплата праці. Водночас експортне мито в ціні експорту газу в Європу становило 17,7%, хоча на початку 2000-х становило близько 30%.

Мілов також звернув увагу, що операційні витрати компанії збільшилися на 72% "у зв'язку зі зростанням витрат на благодійність".

"Продажі в Європу досягли рекорду – 730 млн кубів на добу, однак при цьому ціна – $191 за тисячу кубів. Ось за такими цінами європейці з радістю готові наш газ купувати. Дорожче вже не буде, і надприбутків більше не буде. Продажі в колишній СРСР – на історичних мінімумах, менше ніж 12 млрд м&³3; за квартал. Цей ринок ми втратили, по суті справи. Білорусь там в основному сидить, половина з цього об'єму", – підсумував він.

Міністерство юстиції України сповістило "Газпром" про арешт акцій, що належать холдингу компанії "Газтранзит", у рамках антимонопольної справи. Постанову компанія отримала 12 травня через представництво "Газпрому" в Києві. У ній йшлося про відкриття провадження на суму 189,125 млрд грн, враховуючи суму виконавчого збору 17,193 млрд грн.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. "Газпром" намагався оскаржити це рішення, але воно було кілька разів підтверджене українськими судами.

22 лютого 2017 року Київський апеляційний господарський суд укотре залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з "Газпрому" штрафу, який виріс до 172 млрд грн за рахунок пені за його несплату.

16 травня Вищий госпсуд Києва відхилив касацію "Газпрому" про стягнення Антимонопольним комітетом України штрафу. У той самий день Державна виконавча служба України відкрила провадження зі стягнення штрафу.

Також, починаючи з 2014 року, "Газпром" і "Нафтогаз" судилися в Стокгольмському арбітражі через контракти 2009 року на постачання природного газу з РФ в Україну і транзит газу через територію України. Слухання у цій справі завершилися в грудні 2016 року.

31 травня 2017 року в НАК "Нафтогаз України" повідомили, що Стокгольмський арбітраж задовольнив ключові вимоги компанії в суперечці з "Газпромом".