Мін'юст США погодився передати Конгресу головні докази, зібрані командою спецпрокурора Мюллера

Мюллер розслідував імовірну змову оточення президента США з Кремлем і втручання РФ в американські вибори
Фото: ЕРА

Міністерство юстиції США виконає запит юридичного комітету Палати представників США і відкриє головні документи з розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера, які він використовував, щоб оцінити, чи перешкоджав президент США Дональд Трамп правосуддю.

Глава юридичного комітету Палати представників США Джерольд Надлер заявив, що міністерство юстиції передасть Конгресу головні докази з доповіді спеціального прокурора Роберта Міллера, які стосуються ймовірного перешкоджання правосуддю з боку президента США Дональда Трампа. Про це йдеться в повідомленні на сайті Надлера, оприлюдненому 10 червня.

"Я радий оголосити, що міністерство юстиції погодилося розпочати виконувати запит нашого комітету, відкривши нам найважливіші документи Роберта Мюллера, надавши нам головні докази, які спеціальний прокурор використовував, щоб оцінити, чи перешкоджав президент та інші правосуддю, чи є в нього  інші посадові провини", – зазначив сенатор.

За його словами, ці документи дадуть змогу Конгресу виконати свої конституційні обов'язки й вирішити, як реагувати на обвинувачення, висунуті проти президента США.

Мюллер із травня 2017 року розслідував імовірну змову оточення президента США з Кремлем і втручання РФ в американські вибори. Кримінальні справи порушено проти десятків людей, включно з колишнім главою виборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа Полом Манафортом і Флінном. Трамп називав розслідування Мюллера незаконним.

22 березня стало відомо про завершення Мюллером розслідування.

24 березня генпрокурор США Вільям Барр надіслав Конгресу лист. У ньому було зазначено, що розслідування ймовірного втручання Росії у президентські вибори у США у 2016 році, яке проводив Мюллер, не виявило доказів свідомої змови Трампа і співробітників його передвиборчого штабу з Росією. Також команда Мюллера не змогла довести, що президент США протидіяв правосуддю. Однак факт втручання Росії у вибори під сумнів не ставили.

Відредаговану версію доповіді Мюллера оприлюднили у Конгресі у квітні. Скорочену версію мін'юст США опублікував 18 квітня. В оприлюдненій доповіді засекречено фрагменти, публікація яких може зашкодити національним інтересам США. 6 травня міністерство юстиції Сполучених Штатів опублікувало новий варіант доповіді спецпрокурора.

8 травня офіційна представниця президента США Сара Сандерс повідомила, що Трамп скористається своїми "привілеями виконавчої влади", щоб заборонити Конгресу доступ до повного тексту доповіді Мюллера.