Переговори стосовно Brexit. Євросоюз готовий покращити пропозицію щодо ірландського кордону

Брюссель приготував для Британії нові пропозиції щодо Brexit
Фото: ЕРА

Головний переговірник Європейського союзу Мішель Барньє заявив, що в нього є нові пропозиції для Великобританії, які дадуть змогу вийти з глухого кута у питанні кордону між Північною Ірландією та Ірландською Республікою.

Європейський союз "готовий покращити" пропозицію Великобританії щодо ірландського кордону в межах переговорів стосовно Brexit. Про це заявив 18 вересня головний переговірник Брюсселя Мішель Барньє, повідомляє ВВС.

Він підкреслив, що в жовтні в переговорах настане "момент істини".

ВВС зазначає, що Лондон і Брюссель намагаються уникнути "жорстких кордонів" із камерами стеження, прикордонниками і митниками, але поки не знають, як про це домовитися.

Барньє заявив, що в нього є нові пропозиції для Британії, які дадуть змогу вийти з глухого кута у цьому питанні.

Після того як Британія покине ЄС, кордон завдовжки майже 500 км між Північною Ірландією та Ірландською Республікою стане кордоном Сполученого Королівства із союзом.

Зараз його щодня вільно перетинають тисячі людей, також через нього перевозять товари, продукти харчування та медикаменти. За правилами єдиного ринку ЄС і митної угоди, товари на кордоні не перевіряють, але після Brexit для Британії ці угоди перестануть діяти.

19–20 вересня у Зальцбурзі відбудеться неофіційний саміт ЄС. ВВС зазначає, що сьогодні прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей спробує переконати країни ЄС погодитися з її планом Brexit.

Референдум про вихід Великобританії з ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

Офіційна процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і триватиме два роки.

19 червня 2017 року в Брюсселі розпочалися переговори щодо Brexit.

12 липня 2018 року Лондон оприлюднив остаточний варіант угоди з Брюсселем. Подальші переговори особисто очолює Мей.

За даними опитування телеканала Sky News, опублікованими 30 липня, 50% британців хочуть повторного референдуму щодо Brexit. 78% опитаних незадоволені роботою уряду під час переговорів про Brexit, лише 10% її схвалили.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року на 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києвом). Перехідний період, під час якого буде збережено торговельні зв'язки, має тривати до кінця 2020 року.