Після референдуму про незалежність Каталонії з регіону мають намір піти великі банки

Банк Sabadell вирішив піти з Каталонії
Фото: ЕРА

Банк Sabadell ухвалив рішення покинути Каталонію, а керівництво Caixabank розглядає таку можливість "через політичну невизначеність у регіоні".

Банк Sabadell із Каталонії ухвалив рішення покинути цей іспанський регіон після проведеного там 1 жовтня референдуму про незалежність, повідомляє Deutsche Welle.

Рішення ухвалили 5 жовтня на екстреному засіданні правління банку.

Reuters повідомляє, що Sabadell може піти за прикладом Caixabank. За інформацією агентства, сьогодні керівництво банку розгляне можливість покинути базу в Каталонії "через політичну невизначеність у регіоні".

Обидва банки є великими.

5 жовтня агентство Fitch повідомило про намір знизити кредитний рейтинг Каталонії у зв'язку з "непередбаченим розвитком подій" та можливим порушенням фінансових потоків.

1 жовтня влада іспанського регіону Каталонія спробувала провести референдум про незалежність. Багато місцевих жителів вирушило на виборчі дільниці, більшість із яких виявилася заблокованою силами правопорядку. У сутичках із поліцією постраждало 844 людини.

Влада Каталонії заявила про 90,09% виборців, які проголосували за відділення від Іспанії. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой сказав, що влада категорично не визнає референдуму.

Король Іспанії Феліпе VI звернувся до нації із закликом до єдності. Монарх засудив організаторів референдуму про самовизначення Каталонії.

Глава уряду автономії Карлес Пучдемон 4 жовтня заявляв, що регіон проголосить свою незалежність від Іспанії "найближчими днями".