Росія приховала від ООН понад половину військових витрат

Росія засекретила більшу частину своїх витрат на оборону
Фото: ЕРА

Видання РБК звернуло увагу, що, відповідно до поданого до ООН звіту, військові витрати Росії знизилися, хоча насправді вони продовжили зростання.

За підсумками 2016 року Росія приховала від ООН більше ніж половину своїх військових витрат завдяки значному зростанню частки таємних статей бюджету в загальному обсязі витрат, повідомляє видання РБК.

Зазначають, що країна передає дані до системи стандартизованої звітності ООН із середини 1990-х років. Інформацію готує низка відомств, потім мінфін зводить їх воєдино і через МЗС надсилає до Організації Об'єднаних Націй. Ці відомості публікують у базі Управління ООН із питань роззброєння – UNODA. Методика ООН передбачає максимально повне розкриття витрат, але цього не відбувається. Водночас Росія регулярно, хоча і з затримками, надає ООН звіти. Завдяки цьому база UNODA надає інформацію про витрати на оборону у РФ протягом останніх понад 20 років.

У 2016 році звіт ООН зафіксував російські витрати на оборону на рівні 2,1 трлн руб. (приблизно $36 млрд) – на 29% менше, аніж у 2015 році, коли РФ повідомила про витрати в розмірі 2,9 трлн руб.

У РБК звернули увагу, що у 2015 році дані UNODA приблизно відповідали витратам федерального бюджету за розділом "Національна оборона". Нинішнього року подана до ООН оцінка на 83%, або на 1,7 трлн руб. (приблизно $29,1 млрд) розійшлася із зазначеною в бюджеті цифрою 3,8 трлн руб.

Завідувач лабораторії військової економіки Інституту Гайдара Василь Зацепін за методикою ООН розрахував, що сумарні військові витрати російського бюджету у 2016 році становили 4,93 трлн руб. або 5,7% ВВП. До цієї суми входять витрати за розділом "Національна оборона" і витрати на утримання військових і силовиків, які зазначено в інших розділах. Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI) оцінив російські військові витрати у 2016 році в 4,64 трлн руб.

Отже, подані Росією до UNODA відомості може бути занижено більше ніж удвічі. Джерело РБК пояснило таку розбіжність зростанням витрат у таємній частині бюджету. Інститут Гайдара підрахував, що у 2016 році за закритими статтями пройшло майже 22% видатків бюджету, що є максимальним для пострадянського часу. У розділі "Національна оборона" було засекречено більше ніж 70% витрат.

У РБК звернули увагу, що декларовані витрати 2016 року на військово-морський флот скоротилися в 4,4 раза, а у військово-повітряних силах – в 4,8 раза. Водночас витрати на особовий склад збройних сил і воєнізованих структур зросли більше ніж удвічі (до 1,2 трлн руб.), а витрати на закупівлі та будівництво впали вчетверо. Експерти пов'язують це з перерозподілом коштів в умовах жорсткого бюджету.

До проекту бюджету на 2017 рік за розділом "Національна оборона" закладено витрати в розмірі 2,87 трлн руб. проти 3,78 трлн руб. у 2016 році.