Росія зняла обмеження на ввезення помідорів із Туреччини

Турецькі помідори почнуть ввозити у РФ із листопада
Фото: ЕРА

Постачання турецьких томатів почнеться у РФ із 1 листопада 2017 року.

Росія з 1 листопада 2017 року знімає обмеження на ввезення в країну турецьких помідорів. Про це повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає ТАСС.

Міністр зазначив, що, за результатами обговорення зняття обмежень із Туреччини, ухвалено рішення про постачання 50 тис. т томатів.

Міністр економіки Туреччини Ніхат Зейбекчі висловив вдячність щодо того, що постачання почнуться не у грудні, а листопаді.

28 листопада 2015 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про введення санкцій проти Туреччини. У грудні 2015 року російський уряд склав список продуктів, заборонених для ввезення з Туреччини. Згідно з документом, вводили заборону на імпорт в Росію турецьких огірків і помідорів, ріпчастої цибулі, цвітної капусти й броколі.

Туреччина скоротила закупівлі російських товарів.

За даними Інституту Гайдара, утрати РФ через мито на постачання зерна в Туреччину за півтора року становили від $1,3 до $1,5 млрд.

Наприкінці червня 2016 року президент Туреччини Реджеп Ердоган вибачився перед Москвою за інцидент із бомбардувальником, після чого відносини між державами стали поліпшуватися.

10 березня 2017 року уряд РФ ухвалив постанову, яка зменшувала перелік турецької продукції, забороненої до ввезення в Росію. Зокрема, було знято ембарго на постачання цибулі, цвітної капусти й броколі. Заборона на постачання помідорів залишалася.