Ар'єв про приїзд Ягланда в Москву: Це виглядає як продаж індульгенції

Ар'єв: Ягланд не розуміє, що він дає сигнал на майбутнє всім порушникам: робіть що хочете, але платіть
Фото: Volodymyr Ariev / Facebook

Сьогодні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у Москві заявив про намір обговорити повернення російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи. Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв припустив, що наслідком таких дій буде підірвана довіра до всієї Ради Європи, яка в такий спосіб виступає проти власних цінностей.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд пішов ва-банк, коли приїхав до Москви просити Росію повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ), написав на своїй сторінці у Facebook голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв.

"Картина жахлива – очільник головної правозахисної структури Європи проситиме головного порушника прийти назад, аби не втратити фінансування. Це виглядає як продаж індульгенції, коли прощення за грубе порушення міжнародного законодавства та прав людини продається за внесок. Ягланд не розуміє, що він дає сигнал на майбутнє усім порушникам: робіть що хочете, але платіть", – підкреслив Ар'єв.

На його думку, наслідком таких дій стане підірвана довіра до всієї Ради Європи, бо вона йде проти власних цінностей.

"І найбільший уплив це спричинить у країнах, які проводять реформи. Бо ціна резолюцій і рекомендацій усіх інститутів – ПАРЄ, комітету міністрів, Венеціанської комісії тощо – просто обнуляються. І всі реформатори і правозахисники в Україні, Азербайджані, Грузії, Туреччині, Молдові, Угорщині та інших країнах утрачають можливість аргументовано посилатися на рішення єдиного європейського інституційного правозахисного органу, бо будь-хто може сказати: подивіться, Рада Європи наплювала сама на себе – то чому ми повинні їх слухати?" – уважає Ар'єв.

Він зазначив, що зараз "здорові сили" у Раді Європи мають об'єднатися, щоб зберегти повагу до цієї організації.

Ягланд сьогодні прибув до Москви, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.

9 жовтня Ар'єв заявив, що Ягланд намагається переконати ПАРЄ піти на поступки російській делегації в обмін на фінансування організації.

11 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію 2186, у якій ідеться про необхідність гармонізувати правила участі та представництва країн – членів в обох статутних органах ради – ПАРЄ і комітеті міністрів. Ця резолюція може допомогти повернути в зал засідань російську делегацію. Майже всі поправки, запропоновані українською делегацією, було відхилено.

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що Україну "схиляють" до компромісів у питанні повернення росіян у ПАРЄ. За його словами, "ціною за повернення Росії" цікавляться в нього останніми двома тижнями.

Кулеба зазначив, що 12 жовтня на засіданні спільного комітету ПАРЄ та комітету міністрів Ради Європи відмовилися створювати робочу групу, яка фактично мала шукати шляхи реформи Ради Європи під повернення Росії.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня.

На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

Протягом 2016 року і минулих дев'яти місяців 2017-го делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.