Росіяни перед атакою знали про розташування турецьких військових в Ідлібі – міноборони Туреччини

27 лютого внаслідок удару по Ідлібу загинуло 33 турецьких військових
Фото: ЕРА

У момент авіаудару сирійської армії по позиціях турецьких військових в Ідлібі там не було озброєних угруповань сирійської опозиції, як про це говорять у міністерстві оборони РФ, заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Російська сторона знала, де розташовані турецькі позиції в сирійській провінції Ідліб, їх погодили дві країни. Про це заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар, повідомляє агентство Anadolu.

Напад стався, незважаючи на те, що розташування військ погодили з російськими офіційними особами на місцях, наголосив він.

Акар зазначив, що в момент авіаудару по позиціях турецьких військових в Ідлібі там не було озброєних угрупувань сирійської опозиції.

Він додав, що ударів по позиціях турецьких військових в Ідлібі завдавали й після попередження Анкари. Атаки зазнали навіть машини швидкої допомоги.

27 лютого внаслідок удару по Ідлібу загинуло 33 турецьких військових. Губернатор турецької провінції Хатай, що межує із кордоном Сирії,  Рахмі Доган заявив, що авіаудару завдали "війська сирійського режиму". У Туреччині пообіцяли "багаторазову відповідь" на атаку. У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці "були в бойових порядках терористичних формувань", і відкинули свою причетність до удару.

Турецькі військові перебувають в Ідлібі, останній сирійській провінції, яку частково контролює опозиція, у межах підписаного у 2017 році угоди про зони деескалації в Сирії.

Ситуація в Ідлібі загострилася на початку лютого 2020 року, коли внаслідок артобстрілу в Ідлібі загинуло п'ятеро турецьких військовослужбовців. Анкара поклала відповідальність за удар на сили, підконтрольні Асаду, і атакувала їхні позиції.

У зв'язку з ескалацією ситуації в Сирії НАТО 28 лютого проведе екстрене засідання.

Із 2011 року в Сирії триває військовий конфлікт. У бойових діях у різний час брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди, бойовики "Ісламської держави", а також збройні сили РФ, США, Ірану та Туреччини. У конфлікті Туреччина надає військову підтримку сирійської опозиції, а Росія – урядовим силам.