Російському бюджету не вистачило грошей на обслуговування літаків силових відомств в аеропортах

Після початку російської операції в Сирії аеропортам у РФ перестали повністю компенсувати витрати військових
Фото: ЕРА

Держава виплатила аеропортам лише 39% від суми, необхідної для обслуговуванняя бортів міноборони, ФСБ та інших силових відомств, повідомило видання РБК із посиланням на свої джерела.

Через зростання витрат російських силових відомств на польоти в Сирію уряд компенсував аеропортам менше ніж половину суми за обслуговування повітряних суден. Про це повідомило видання РБК із посиланням на два джерела в уряді.

У 2017 році російські аеропорти подали у "Росавиацию" заявки на 690 млн руб. (приблизно $12 млн) з компенсації витрат, пов'язаних з обслуговуванням літаків силових відомств за підсумками 2016 року. Згідно із законом, аеропорти обслуговують літаки державної авіації за свій кошт, після чого держава компенсує витрати через надання субсидій.

У 2017 році обсяг лімітів бюджетних зобов'язань на покриття витрат у 2016 році, передбачений "Росавиацией", становив лише 39% від фактичної потреби, а брак фінансування за 2016 рік становив 423 млн руб.

Джерело в мінтрансі повідомило, що проблеми з фінансуванням залишаться і у 2018 році.

Депутат Держдуми від Іркутської області Михайло Щапов розповів, що звертався в мінтранс у зв'язку із заборгованістю перед аеропортом Іркутська. Однак у відомстві відповіли, що ліміти на субсидії у цій статті вичерпано.

"Уряд має визначитися: або він оплачує витрати... повністю, або нехай чесно визнає, що не може цього робити. Тоді, мабуть, аеропортам доведеться обслуговувати борти силових відомств за свій кошт. Навряд чи хтось відмовиться: усі прекрасно розуміють необхідність забезпечувати роботу силових відомств – вони батьківщину рятують", – розповів депутат.

Джерело повідомило РБК, що державних субсидій вистачало до 2014 року, але потім різко зросла кількість польотів силовиків у Сирію.

У прес-службі міноборони розповіли виданню, що інформація про польоти відомства до Криму і Сирії підпадає під закон про держтаємницю.

До вартості зборів аеропортів уходять базові послуги щодо забезпечення посадки та вильоту літаків: гарантування авіаційної безпеки, надання місця стоянки на аеродромі, забезпечення заправки авіаційним паливом літака, а також технічне обслуговування повітряного судна.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІДІЛ. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія, яка підтримує президента Сирії Башара Асада.