"Роскосмос" заявив, що обговорить із NASA взаємне надання місць для польотів на МКС

Заява "Роскосмоса" з'явилася після того, як SpaceX вивела на навколоземну орбіту корабель Crew Dragon із двома астронавтами на борту
Фото: EPA

Представник "Роскосмоса" в Казахстані Анатолій Красніков заявив, що співпраця в питанні польотів на Міжнародну космічну станцію є нагальною потребою, оскільки з'явилася нова транспортна система для доправлення людини на орбіту.

Російська держкорпорація "Роскосмос" і NASA домовляються про взаємне надання місць для польотів на МКС. Про це розповів представник "Роскосмоса" в Казахстані Анатолій Красніков, повідомляє "Інтерфакс".

За його словами, "російські космонавти літатимуть на американських кораблях, а американські космонавти продовжуватимуть польоти на російських космічних кораблях".

Красніков зазначив, що це є нагальною потребою, оскільки з'явилася нова транспортна система для доправлення людини на орбіту. Він підкреслив, що "ті люди, які туди літають, мають уміти працювати як у межах однієї транспортної системи, так і в межах іншої транспортної системи".

Заява "Роскосмоса" з'явилася після того, як 30 травня з космодрому у штаті Флорида (США) стартувала ракета Falcon 9 виробництва SpaceX, яка вивела на навколоземну орбіту корабель Crew Dragon із двома астронавтами на борту (місія Crew Demo-2). Це перший в історії космічний запуск, здійснений приватною компанією. 31 травня апарат пристикувався до орбітальної станції – прибулі члени місії Дуглас Герлі і Роберт Бенкен перейшли на МКС і приєдналися до учасників 63-ї експедиції – Крістофера Кессіді, Анатолія Іванишина та Івана Вагнера.

Запуском Falcon 9 США відновлюють програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів. Відтоді американські астронавти літали в космос на російських ракетах "Союз". За запуск кожного астронавта NASA платило "Роскосмосу" понад $80 млн. Водночас місце на кораблі SpaceX коштує майже удвічі дешевше – $55 млн, повідомляли на сайті Space.com.