США анулювали візу засновника Hermitage Capital Браудера, який стверджував, що Путін може потрапити під дію "акта Магнітського"

Браудер вважає Путіна найбагатшою людиною у світі
Фото: Bill Browder / Twitter

Американську візу британського бізнесмена Вільяма Браудера анулювали. Бізнесмен заявляв, що найважливіше зовнішньополітичне завдання президента Росії Володимира Путіна – добитися скасування "акта Магнітського", ухваленого у США 2012 року, оскільки лідер Кремля особисто ризикує потрапити під дію закону.

Американську візу засновника компанії Hermitage Capital, британського бізнесмена Вільяма Браудера анулювали після того, як Росія занесла його в базу Інтерполу. Про це Браудер написав у своєму Twitter.

За його словами, не тільки президент Росії Володимир Путін вніс його в базу даних Інтерполу. "США одночасно відкликали мою візу", – повідомив Браудер.

Він додав, що це "сталося того дня, коли росіяни видали свій п'ятий ордер на арешт Інтерполом".

Екс-посол США в Росії Майкл Макфол назвав ситуацію "обурливою" і закликав американську владу "не приєднуватися до путінської кампанії проти Білла Браудера".

Браудер був одним із ініціаторів ухвалення у США і Канаді "актів Магнітського". Ці закони названо на честь юриста заснованої бізнесменом компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського.

Браудер передбачає, що "найважливіше зовнішньополітичне завдання" Путіна – добитися скасування "акта Магнітського", який ухвалений у США 2012 року і дає право вводити санкції проти російських громадян і компаній, причетних до грубих порушень прав людини. Браудер стверджує, що президент РФ особисто ризикує потрапити під дію закону. Бізнесмен уважає президента Росії найбагатшою людиною у світі й оцінює його статки в $200 млрд.

За його словами, щоб уникнути цього, у 2016 році юрист Наталія Весельницька зустрічалася у США з конгресменами і сином нинішнього президента країни Дональдом Трампом – молодшим.

Із 2015 року у РФ щодо Браудера розслідують кримінальну справу за фактом "захоплення активів великих російських підприємств".

Браудер виступає за поширення на Великобританію "закону Магнітського". Він зазначав, що у нього є докази виведення в Європу доходів від шахрайських дій громадян Росії на $230 млн.

Аудитор Hermitage Capital Сергій Магнітський, який заявив про існування цих схем, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років. В акті про смерть зазначено, що Магнітський помер від токсичного шоку і гострої серцевої недостатності з діагнозом гострий панкреатит і закрита черепно-мозкова травма. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан здоров'я аудитора, щоб змусити його замовкнути.