Суд Гааги дозволив транслювати тільки вступні заяви РФ та України на слуханнях за позовом про порушення морського права

У Гаазькому арбітражі оприлюднили розклад дебатів
Фото: pca-cpa.org

10 червня третейський суд у Гаазі почне розгляд скарги про порушення Росією прав у Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Спершу слово буде надано російській стороні, заявили в суді.

Тільки вступні заяви України і Росії в першому раунді усних дебатів на засіданні третейського суду Гааги у справі про порушення морського права буде відкрито для громадськості. Про це йдеться у прес-релізі суду (.pdf) від 23 травня.

Вступна заява Росії у відповідь на аргументи сторони, яка подала позов, розпочнеться 10 червня о 10.00 за місцевим часом (11.00 за Києвом) і триватиме приблизно 30 хвилин.

11 червня о 10.00 за Гаагою слово для вступної заяви буде надано Україні.

Ці заяви транслюватимуть в інтернеті.

Інша частина слухань відбуватиметься у закритому режимі.

Дебати заплановано на 10–11 та 13–14 червня.

У вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження щодо РФ, яке розглядає арбітраж у Гаазі. Третейський суд просять "підтвердити права України як прибережної держави і зобов'язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння в морських акваторіях, надати Україні запевнення і гарантії їх неповторення і відшкодувати Україні усі завдані збитки". У грудні 2016 року було сформовано склад арбітражу у цій справі.

У лютому 2018 року Україна просила третейський суд у Гаазі підтвердити її права в Чорному й Азовському морях, а також у Керченській протоці.