Токіо висловило протест Москві через штраф японським рибалкам, які вели промисел біля Курильських островів

Прикордонна служба ФСБ РФ затримала японські риболовецькі судна
Фото: pixabay.com (архів)

7 січня прикордонна служба ФСБ РФ затримала японські риболовецькі судна біля Курильських островів, їх оштрафували. У міністерстві закордонних справ Японії назвали дії російської сторони неприйнятними.

Міністерство закордонних справ Японії заявило протест Росії у зв'язку із затриманням прикордонною службою ФСБ РФ двох японських риболовецьких суден біля Курильських островів, повідомили 17 січня ТАСС у японському МЗС.

У відомстві зауважують, що судна вели промисел у районі Південних Курил і заплатили грошовий штраф, оскільки у них не було деяких дозвільних документів.

У МЗС Японії наголосили, що "дії російської сторони щодо японських риболовецьких суден є порушенням наявних домовленостей про рибний промисел" у районі Курил і правової позиції Японії щодо островів.

У японському зовнішньополітичному відомстві додали, що "ці дії є неприйнятними, російській стороні було висловлено протест у формі подання".

У МЗС Японії розповіли, що 7 січня 2019 року прикордонна служба ФСБ РФ затримала японські риболовецькі судна і супроводжувала їх у порт Южно-Курильськ для розгляду. Після цього судна оштрафували й відпустили.

У жовтні 2018 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що готовий укласти мирний договір із Росією, якого так і не уклали між країнами за підсумками Другої світової війни, після того як Курильські острови увійдуть до складу Японії.

У листопаді на зустрічі в Сінгапурі із президентом Росії Володимиром Путіним японський прем'єр пообіцяв, що у разі передання Японії островів, які входять до складу Курильських, на них не розміщуватимуть військових баз США.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у листопаді, що про автоматичне передання островів Японії на переговорах не йдеться.

1 січня 2019 року Сіндзо Абе зазначив, що передання Курильських островів Японії не має викликати проблем у громадян Росії, які проживають на цій території.

8 січня японське видання Yomiuri Shimbun із посиланням на джерела, наближені до російсько-японських переговорів, повідомило, що Японія запропонує РФ відмовитися від взаємних компенсацій щодо Курил.