Верзілов про вбивство російських журналістів у ЦАР: Рішення ухвалили в Росії. Такі речі без дозволу першої особи не дуже допустимі

Верзілов: Було б божевіллям припускати, що влада ЦАР може вирішувати, як розпоряджатися російськими журналістами
Фото: ЕРА

Керівники Центральноафриканської Республіки, де вбили російських журналістів, – "вдячні цуценята", які дуже раді, що президент Росії Володимир Путін погодився позайматися їхнім регіоном, заявив учасник російської групи Pussy Riot і видавець "Медиазоны" Петро Верзілов.

Рішення про вбивство російських журналістів у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) ухвалили в Росії, заявив в інтерв'ю "Медузе", опублікованому 28 вересня, учасник російської групи Pussy Riot і видавець "Медиазоны" Петро Верзілов.

Він розповів, що за кілька днів до його отруєння надійшла перша частина звіту про розслідування вбивства росіян у ЦАР, яке проводить група Верзілова, однак її вирішили не публікувати.

"Це пов'язано з другим етапом розслідування. Нам важливо встановити, чи не зашкодить публікація виявленого наступному етапу... Звіт видав абсолютно залізобетонний висновок: це професійно, на дуже високому рівні організована операція. Коли хлопці почали вивчати фігуру Мартіна (повідомляли, що він називав себе працівником місії ООН у ЦАР і мав допомогти російським журналістам.  – "ГОРДОН"), у нього виявили вичищену тарифікацію дзвінків із внутрішньої системи мобільного оператора ЦАР. Жодних слідів про нього у місті, куди хлопці їхали, не було", – розповів Верзілов.

За його словами, російських журналістів, імовірно, вбили в ніч із 30-го на 31 липня.

"Рівно за 20 хвилин після того, як почалося якесь згадування цієї справи в публічному полі, Мартін перестав відповідати. Ба більше, він зніс усі додатки, всі чати, в яких із ним обмінювалися повідомленнями, і повністю зник. Його цифровий слід дуже ретельно зачищено", – сказав Верзілов.

На запитання, чи з'явилися якісь нові фігуранти справи, крім Мартіна, він відповів: "Так, там є один діяч, про якого я не можу говорити".

"Він, імовірно, був координатором між Мартіном, водієм і всіма іншими. Африканець", – продовжив Верзілов.

Відповідаючи на запитання, чи може вбивство бути організованим владою ЦАР, Верзілов сказав: "Керівники ЦАР – вдячні цуценята, які дуже раді, що [президент Росії] Володимир Володимирович [Путін] погодився позайматися їхнім регіоном".

"Було б божевіллям припускати, що влада ЦАР може вирішувати, як розпоряджатися російськими журналістами, які щось розслідують. Це абсолютно неможливий варіант", – продовжив Верзілов.

"По-твоєму, рішення ухвалили в Росії?" – запитав журналіст. "Так", – відповів Верзілов.

"Я не прихильник звинувачення самого верху, але, наскільки я розумію психологію того, що відбувається у країні, такі речі без дозволу першої особи не дуже допустимі. Або хоча б із дотриманням загальної лінії. Якщо таку лінія задано – що ви можете робити ось те й ось те, це відбувається", – продовжив він.

Про загибель у ЦАР журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва стало відомо 31 липня. У партнерстві з "Центром управління розслідуваннями" (ЦУР) група знімала документальний фільм про діяльність російських найманців.

11 вересня Верзілова доправили в токсикореанімаційне відділення однієї з лікарень Москви у важкому стані. Лікарі підозрювали отруєння ліками. Рідні Верзілова стверджували, що він не приймав жодних препаратів.

14 вересня Верзілов прийшов до тями. Його доправили в берлінську клініку "Шаріте". Фахівці клініки припустили, що активіста отруїли, але передозування ліками не було.

Як повідомила учасниця Pussy Riot Надія Толоконникова, медики схиляються до висновку, що видавця "Медиазоны" могли отруїти "спеціально розробленою військовою отрутою". За її словами, незадовго до отруєння Верзілов отримав по електронній пошті звіт про розслідування вбивства російських журналістів у ЦАР.

26 вересня активіста виписали з "Шаріте". Сам Верзілов уважає, що співробітники ГРУ випробували на ньому "новий отруйний коктейль". У "Шаріте" заявили, що поки не виявили отруйної речовини.