Убивця Освальда, Рубі, пропонував інформаторові ФБР "подивитися на феєрверки" під час руху кортежу Кеннеді

Кеннеді було вбито 22 листопада 1963 року
Фото: EPA

Власник бару Джек Рубі, який застрелив убивцю 35-го президента США Джона Кеннеді, Лі Гарві Освальда, зразу після вбивства президента попрямував у бік будівлі Dallas Morning News, повідомив інформатор ФБР Боб Вандерлайс.

Інформатор Федерального бюро розслідувань США Боб Вандерлайс повідомив, що за кілька годин до вбивства 35-го президента США Джона Кеннеді 1963 року йому подзвонив Джек Рубі, який пізніше застрелив убивцю Кеннеді, Лі Гарві Освальда, і запропонував "подивитися на феєрверки" під час руху президентського кортежу. Про це йдеться у документі, опублікованому Національним архівом США.

"Він (Вандерлайс. – "ГОРДОН") був із Рубі і стояв на розі будівлі, обличчям до техаської шкільної книгозбірні у момент початку стрілянини. Одразу після пострілів Рубі попрямував у бік будівлі Dallas Morning News, не сказавши йому жодного слова", – йдеться у документі.

Вандерлайс також розповів, що до вбивства Кеннеді майже не був знайомий з Рубі.

Після арешту Рубі за вбивство Освальда, Вандерлайса теж було заарештовано, і ближче познайомився з Рубі він уже у в'язниці.

Він розповів слідству про Рубі 1977 року.

Кеннеді було смертельно поранено пострілом у голову 22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас). Спеціальна комісія, що розслідувала злочин, дійшла висновку, що вбивство було скоєно злочинцем-одинаком Лі Гарві Освальдом. Проте багато американців сумнівалося в офіційній версії.

Колишній морський піхотинець Освальд проживав у СРСР із жовтня 1959-го до червня 1962 року і планував здобути радянське громадянство й освіту. Повернувся до США після одруження з Мариною Прусаковою і народження дочки Джун.

Освальда було вбито 24 листопада 1963 року під час перевезення з поліцейського управління Далласа до окружної в'язниці. Підозрюваного у вбивстві Кеннеді застрелив власник місцевого бару Джек Рубі.

Згідно з соцопитуваннями, 62% американців уважають, що вбивство Кеннеді було замовним, писала The Washington Post.

17 листопада Національне управління архівів і документації США опублікувало ще 10,7 тис. документів ФБР, пов'язаних із розслідуванням убивства Кеннеді.

Це вже п'ята публікація документів щодо вбивства 35-го президента США 2017 року. 24 липня розсекретили 3,8 тис. документів, 26 жовтня – 2,8 тис., 3 листопада – 676, 9 листопада – 13,2 тис.

Частину матеріалів, яку не дозволив відкрити президент США Дональд Трамп, надіслали на "повторний огляд" і мають опублікувати до 26 квітня 2018 року.