Журналісти з'ясували, що в опублікованому СБУ списку найманців ПВК "Вагнер" вказано реальних людей

За даними "Дождя", за групу ПВК "Вагнер" з 2014 року відповідали люди на рівні міноборони РФ
Фото: ssu.gov.ua

Кореспонденти російського "Дождя" перевірили список найманців приватної військової компанії "Вагнер", опублікований СБУ, виявивши, що як мінімум частина його фігурантів – колишні російські військові.

Російський телеканал "Дождь" вивчив списки найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", опубліковані Службою безпеки України, зокрема загиблих у Сирії. Журналісти повідомили, що прізвища зі списку дійсно належать реальним людям.

На каналі зазначають, що частина людей – колишні російські військові. Деяких із них занесено до списків українського сайта "Миротворець".

На "Дожде" підтвердили, що №205 списку Володимир Якуба живе в Пермі, як повідомляли у СБУ. Судячи з його соцмереж, Якуба є членом спеціалізованих груп військових розвідників.

Ще один фігурант списку – Павло Тишкович – служив у військовій частині 55433 24-ї окремої бригади особливого призначення ГРУ в Новосибірську.

Журналісти припускають, що ці люди не були простими добровольцями або відпускниками, оскільки за групу ПВК "Вагнер", за даними джерел "Дождя", із 2014 року відповідали люди на рівні міноборони РФ.

Співрозмовник телеканала, наближений до керівництва ПВК "Вагнер", розповів, що після початку бойових дій на Донбасі в Росії "з'явилася ідея створити ПВК за прикладом Заходу для просування російських інтересів за кордоном".

Спочатку йшлося про групу військових інструкторів і радників, до якої увійшли колишні бійці "Альфи" та ветерани війни в Чечні.

Однак після початку воєнних дій на Донбасі інструкторів переформатували в диверсійну групу, яка здійснювала операції в тилу ЗСУ. Після введення російських військ у Сирію у ПВК стали брати всіх, зокрема бойовиків із Донбасу.

За даними "Дождя", у списку СБУ багато уродженців Донбасу і колишніх російських бійців строкової служби. А єдина жінка у списку СБУ – 27-річна Марі Аль Джереф – імовірно, була перекладачем.

"Марі закінчила школу-ліцей у Дамаску з поглибленим вивченням арабської літератури. Зараз вона викладає в мусульманській школі "Мірас" у Петербурзі. Ще у 2012 році Марі розповідала про війну в Сирії в інтерв'ю", – повідомляє телеканал.

За даними СБУ, ще один фігурант списку, син барда Валентина Соломатова Степан Соломатов, загинув 7 лютого 2017 року в провінції Дейр-ез-Зор. Однак друзі загиблого в соцмережах стверджують, що чоловік нібито загинув у Саудівській Аравії внаслідок нещасного випадку на виробництві, де він був інженером.

Зараз група ПВК "Вагнер", як стверджують співрозмовники "Дождя", змінює дислокацію і переходить із Сирії в Африку.

ПВК "Вагнер" заснував уродженець України Дмитро Уткін. Вона брала участь у бойових діях на Донбасі у 2014 році (СБУ публікувала докази), але в 2015-му передислокувалася в Сирію. ЗМІ пишуть, що члени ПВК можуть брати участь у воєнному конфлікті в Центральноафриканській Республіці

У жовтні 2018 року СБУ оприлюднила список 206 позаштатних співробітників Головного управління Генштабу збройних сил Росії з ПВК "Вагнер". В українській спецслужбі повідомили, що внаслідок бойового зіткнення 7 лютого в Сирії загинуло щонайменше 58 осіб.