Зонд NASA передав перші фотографії одного з найдальших тіл Сонячної системи

Сфотографований New Horizons астероїд нагадує сніговика
Фото: ЕРА

Учені одержали фотографії, зроблені зондом New Horizons, який досліджує астероїд Ultima Thule, розташований за 6,5 млрд км від Землі.

Автоматичний міжпланетний зонд NASA New Horizons передав на землю перші фотографії найвіддаленішого з відомих ученим об'єктів Сонячної системи – розташованого за 6,5 млрд км від Землі, за орбітою Нептуна, астероїда Ultima Thule ("Край світу"). Фотографії опубліковано на офіційному сайті NASA.

Астероїд становить два з'єднаних одне з одним тіла і нагадує сніговика. Астрономи припускали, що астероїд може складатися з двох зв'язаних одне з одним тіл. Одержані фотографії підтверджують їхню теорію.

Фото: ЕРА

Після прольоту повз крижаний астероїд зонд NASA залишається в робочому стані. Учені ще не дослідили всю одержану від зонда інформацію. У NASA сподіваються змінити траєкторію польоту зонда, щоб протягом найближчих 10 років він відвідав ще один астероїд.

На борту New Horizons має бути достатньо енергії для його функціонування до 2030-х років. Цілком імовірно, що зонд зможе передати на Землю інформацію, як він покидає Сонячну систему.

Автоматичний міжпланетний зонд досяг Ultima Thule 1 січня. У NASA побоювалися, що New Horizons може зіткнутися з уламками льоду або скелі в околицях астероїда. Космічний корабель рухається зі швидкістю 14 км/с. Завдяки даним зонда вчені сподіваються одержати відомості про формування Сонячної системи 4,6 млрд років тому.