Обвинувачений у геноциді християн президент Судану попросив Путіна захистити його від США

Путін – аль-Баширу: Ми дуже раді вас бачити, ласкаво просимо! 
Фото: ЕРА

Президент Судану Омар аль-Башир на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що Росія є дружньою до Судану, а позиції країн завжди були близькькими.

Президент Судану Омар аль-Башир на зустрічі з Володимиром Путіним у Сочі заявив, що його країні потрібен захист від політики США, яку він назвав "агресивною",  повідомляє сайт Кремля.

Міжнародний кримінальний суд ще 2009 року видав ордер на арешт аль-Башира за обвинуваченням у спланованому знищенні християнських етнічних груп у західній провінції Дарфур.

Путін особисто запросив аль-Башира до Росії і прийняв його у своїй резиденції "Бочаров Ручей". Під час розмови президент Судану висловився проти "американського втручання" у внутрішні справи арабських країн і заявив, що його країна може стати для РФ "ключем від Африки".

Аль-Башир зазначив, що Росія є дружньою країною, позиція якої завжди була близькою Судану.

"Ми дуже раді вас бачити, ласкаво просимо! Упевнений, що ваш візит піде на користь розвитку міждержавних зв'язків", – сказав йому російський президент.

Глава Судану є першим в історії чинним лідером держави, щодо якого Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт. Аль-Башира обвинуватили в убивстві, винищенні мирного населення, насильницькому переселенні, застосуванні тортур і масових зґвалтувань.

Оскільки Судан не ратифікував Римського статуту, місцеві правоохоронці відмовилися виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. Ліга арабських держав і Африканський союз засудили видавання ордера на арешт політикові. Від моменту рішення він здійснив офіційні візити до Єгипту, Катару, Чаду, Джибуті, Лівії і Китаю. У деяких із цих країн Римський статут ратифіковано, однак вони відмовилися заарештувати диктатора. Так, у травні 2016 року глава Судану відвідав інавгурацію президента Уганди Йовері Мусевені. Уганда є членом Міжнародного кримінального суду, проте аль-Башира не арештували. На знак протесту делегації США, Канади та країн ЄС покинули церемонію.

Аль-Башир обіймає посаду глави держави з 1989 року. 2015 року його переобрали на новий п'ятирічний термін.