94% ефективності. Moderna опублікувала результати випробувань вакцини проти COVID-19

18 грудня у США схвалили для використання на території країни вакцину компанії Moderna
Фото: EPA
Вакцина компанії Moderna проти коронавірусної інфекції продемонструвала 94-відсоткову ефективність. Тяжкий перебіг коронавірусної хвороби фіксували в учасників випробувань, які отримували плацебо. 

Американська компанія Moderna опублікувала результати випробувань вакцини проти COVID-19, вони продемонстрували ефективність 94,1%. Про це 31 грудня повідомило профільне видання Medical Xpress.

Повний звіт напередодні було розміщено в науковому журналі The New England Journal of Medicine.

Серед понад 30 тис. учасників випробувань, які отримували вакцину або плацебо, в 11 із групи вакцинованих розвинулися симптоми COVID-19. Вони також з'явилися у 185 учасників, які отримали плацебо. Випадки тяжкого перебігу коронавірусної інфекції фіксували тільки в учасників, які отримували плацебо.

"Важливо, що дані випробувань продемонстрували захист від тяжких форм, вказавши на те, що вакцина може вплинути на запобігання госпіталізаціям і смертям, принаймні в перші кілька місяців після вакцинації", – зазначив Ліндсі Баден, доктор медичних наук, фахівець з інфекційних захворювань Brigham and Women's Hospital, де проводили тестування.

18 грудня Управління із санітарного нагляду за якістю продуктів харчування і медикаментів США (FDA) схвалило для використання на території країни вакцину компанії Moderna проти коронавірусу. Раніше дозвіл одержав препарат, розроблений американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech.

Вакцину BNT162b2 виробництва компаній Pfizer та BioNTech (її ефективність оцінюють у 95%) схвалили для екстреного використання у США 11 грудня. Масову вакцинацію у Сполучених Штатах розпочали 14 грудня. У країні по 150 клініках розвезли мільйони флаконів із вакциною Pfizer/BioNTech. Препарат отримали всі 50 штатів, вакцину розвозили літаками та вантажівками.

22 грудня у США розпочали вакцинацію проти коронавірусу препаратом компанії Moderna.