Amnesty International попросила вибачення за доповідь, яка "завдала болю", але не відмовилася від її висновків

Amnesty International "цілком підтримує" свої висновки, опубліковані в доповіді, ідеться в заяві організації
Фото: depositphotos.com
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International попросила вибачення за "страждання і гнів", викликані її звітом, у якому йшлося про те, що нібито ЗСУ наражали на ризик цивільне населення, "створюючи бази і використовуючи системи озброєнь у населених житлових районах, зокрема у школах і лікарнях".

Про це йдеться у заяві організації, опублікованій Reuters 7 серпня.

У ній наголошують, що Amnesty International "глибоко шкодує" про "страждання та гнів", які викликала її доповідь.

Організація "цілком підтримує висновки", але "шкодує про завданий біль", наголошують у заяві.

В Amnesty International зазначили, що нібито жодні дії ЗСУ, які вони задокументували, "не виправдовують порушень із боку Росії".

Контекст:

Доповідь Amnesty International, яка викликала хвилю критики, опублікували 4 серпня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив організацію у необ'єктивності і сказав, що обурений доповіддю. "У вас усі в чомусь трохи винні. Займіться повідомленням правди – системної, масштабної правди про те, чим є сьогоднішня Росія. Зробіть це хоча б в ім'я цивільних жертв, громадян України, яких накрило російськими снарядами на зупинці громадського транспорту в місті Торецьк Донецької області сьогодні", – звернувся він до Amnesty International.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що цей звіт – "свідчення втрати адекватності" Amnesty International. "Ми всебічно аналізуємо та даємо оцінку, у тому числі юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов'язання. Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист говорю", – додав глава Міноборони.

Звіт активно обговорюють і в соцмережах, зокрема користувачі звертають увагу, що Amnesty International ніяк не відреагувала на вбивство українських військовополонених в Оленівці Донецької області.

Голова українського офісу організації Оксана Покальчук заявила, що команда Amnesty International Ukraine намагалася перешкодити публікації цього звіту, оскільки вважає його однобічним і неповним. Доводів українського офісу в центральному не почули, констатувала вона. 5 серпня Покальчук оголосила, що звільняється з Amnesty International.